Muu maailma Uutiset

Trumpin kampanjapäällikkö: Google, Facebook ja Twitter syrjivät konservatiiveja

Brad Parscale. Kuva Web Summit / Flickr / CC BY 2.0
Donald Trumpin 2020 presidentinvaalikampanjan päällikkö Brad Parscale totesi äskettäisessä US Today -verkkolehden mielipidekirjoituksessa, että Piilaakson teknologiajätit uhkaavat demokratiaa ja tietoverkkojen vapautta.

USA Today -verkkolehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa Trumpin 2020 presidenttivaalikampanjan päällikkö Brad Parscale käsitteli sitä, miten Piilaakson -teknologiayritykset voisivat aiheuttaa todellisen uhan demokratialle ja tietoverkkojen vapaudelle. Artikkelissaan Parscale toteaa, että sosiaalisen median suosion myötä teknologiayritykset pyrkivät yhä enemmän määrittelemään mikä on hyväksyttävää verkkokeskustelua. Parscale toteaa, että tämä on suora uhka vapaalle yhteiskunnalle, ja että pahin uhkaaja on Google.
Parscale kirjoittaa:

Internetin tullessa yhä keskeisemmäksi osaksi nykyajan arkipäivää, suuret teknologiajätit, kuten Facebook, Twitter ja Google, ovat entistä enemmän pyrkineet tulemaan internetin ja poliittisen keskustelun portinvartijoiksi. Ilman minkäänlaista demokratian antamaa toimivaltaa nämä yritykset ovat nimittäneet itsensä asemaan, jossa määrittelevät mikä on hyväksyttävää ajattelua, keskustelua ja tiedonhakua tietoverkoissa.

Näiden yritysten läpitunkeva hallitsevuus internetissä – ja häpeämätön halu hallita ihmisten vuorovaikutusta siellä – on suora uhka vapaalle yhteiskunnalle. Epäilemättä suurin syyllinen tässä on Google.

Google väittää arvostavansa vapaata mielipideilmaisua sekä vapaata ja avointa internetiä. On kuitenkin selviä todisteita siitä, että se haluaa internetin olevan ilmainen ja vapaa vain poliittisille ja yhteiskunnallisille ajatuksille, jotka se itse hyväksyy.

Parscale luettelee joitakin esimerkkejä, joissa Google näyttää syrjivän republikaaneja ja suosivan demokraatteja. Uutissivusto The Daily Caller paljasti Googlen ”faktantarkastaneen” vain konservatiivisia uutissivustoja ja usein vieläpä virheellisesti. Googlen omistaman YouTuben sensuroimista konservatiivisivustoista hän mainitsee PargerU:n, jonka 40 videota on ollut YouTuben rajoitustoimien kohteena.

Googlella on demokraatteihin useita yhteyksiä. Googlen emoyhtiön toimitusjohtaja Eric Schmidt on demokraattipuolueen aktiivi. Demokraattipresidentti Barack Obaman kaudella Googlen edustajat osallistuvat useimmin kuin kerran viikossa Valkoisen talon kokouksiin. 250 Obaman hallinnon työntekijää on ollut myös Googlella töissä.

Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintonin suosimisesta Parscale toteaa:

Vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Googlea syytettiin hakutuloksien peukaloimisesta Hillary Clintonin vaalikampanjaa suosiviksi. Myös Harvardin yliopiston tutkimuksessa todettiin, että Googlen hakutulokset eivät olleet objektiivisia, ja vuonna 2017 Euroopan Unioni määräsi Googlelle miljardien dollarien sakot hakutulosten manipuloimisesta.

Google ylläpitää myös vähintään yhdeksää hämäräperäistä mustaa listaa, jotka vaikuttavat siihen, mitä yleisö näkee Googlen hakukonetta käyttäessään.

Mielipidekirjoituksensa lopussa Parscale kehottaa amerikkalaisia ilmaisemaan paheksuntansa puolueellisuudesta epäiltyä Googlea kohtaan ja puolustamaan sananvapautta poliittisesta kannasta riippumatta:

Googlen laajaa ja läpitunkevaa roolia lähes jokaisen amerikkalaisen elämässä ei voida liioitella. Yli 90 prosenttia kaikista verkkohauista tapahtuu Googlen tai YouTuben kautta. Googlen videopalvelusivustolla on kuukausittain miljardi aktiivista käyttäjää, joista monet menevät sinne hankkimaan ja tuomaan esiin konservatiivisia ajatuksia törmätäkseen kasvottomien ideologien sabotointiin.

Google selvästi manipuloi ja ohjaa poliittista kerrontaa suosimaan demokraatteja ja vasemmistoa sekä vaientaa konservatiiveja ja republikaaneja. Tällaisen mahdin ja vaikutusvallan omaavan yrityksen ei yksinkertaisesti voida antaa toimia poliittisen keskustelun puolueellisena säätelijänä.

Aidosti avoimeen yhteiskuntaan ja internetiin uskovat amerikkalaiset eivät voi sietää tätä enää.

Heikki Luoto 13.9.2018

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit