Eurooppa Politiikka

Trzaskowski halusi olla koko PiS-puolueen vastaisen opposition edustaja, mutta hävisi silti Puolan presidentinvaalit

Kuva Wikimedia Commons.

TVP.info -portaalin johtajan Samuel Pereiran mukaan ”Borys Budka [PO-puolueen puheenjohtaja] ja hänen kummisetänsä – vaikea näitä on muuksi kutsua – joutuvat miettimään katsoessaan PO:ssa äskettäin vallan ottanutta uutta puoluestruktuuria, miksi puolalaiset eivät halua PO:ta ja hylkäävät heidän tapansa katsoa todellisuutta”. Sieci-lehden Jacek Karnowski puolestaan uskoo, että kansalliskonservatiivinen Andrzej Duda olisi saattanut hävitä vaalit Trzaskowskin joukkojen manipuloinnin takia ilman Puolan TV:n (TVP) sinnikkyyttä ja lannistumattomuutta.

– Tilanteessa, jossa valitaan kahden ehdokkaan välillä, jolloin Rafał Trzaskowski halusi olla koko PiS-puolueen vastaisen rintaman edustaja aina vihreistä punaisiin ja vaaleanpunaisiin ja vieläpä ulkomaisen median vahvalla tuella, huolimatta tuollaisesta mobilisoinnista Andrzej Dudaa vastaan Trzaskowski ei siltikään onnistunut voittamaan, sanoi Pereira.

Hänen mukaansa KO:n [PO:n ja Nowoczesna-puolueen kansalaisliitto] ehdokasta eivät auttaneet TVP:n toimittajiin kohdistuneet uhkailut, eivätkä tätä tukevien opposition vihanlietsojien törkeät sanat.

– Borys Budka ja hänen kummisetänsä, jotka äskettäin ottivat vallan PO:ssa joutuvat miettimään miksi puolalaiset eivät halua PO:ta ja hylkäävät heidän tapansa katsoa todellisuutta, jatkoi hän.

Jacek Karnowskin mielestä ”törkeydet olivat osa pelottelustrategiaa, kaikkien eri mieltä olevien pakottamista vaikenemaan”.

– Tässä on vielä mainittava yksi seikka: Ilman TVP:n toimittajien sinnikkyyttä Andrzej Duda olisi saattanut jäädä ilman voittoa, koska niitä jotka ovat toista mieltä olisi yksinkertaisesti uhkailtu ja pahoinpidelty. Tästä oli kyse TVP:hen kohdistetuissa hyökkäyksissä. Haluttiin saada mahdollisuus manipulointiin ilman rangaistusta, totesi Karnowski.

– Veikkaan, että jos vaalikampanjointia olisi käyty vielä muutama viikko, niin Rafał Trzaskowski olisi menettänyt tämän bling-blinginsä ja kadottanut naamionsa, jonka hän puki päälle pari viikkoa sitten: Katsokaapa, tällainen mukava ja tarmokas veikko. Ennemmin tai myöhemmin kansalaiset itse olisivat alkaneet myös esittää niitä samoja kysymyksiä, mitä esim. TVP on esittänyt, sanoi Pereira.

Suurin osa nuorista äänestäjistä kannatti Trzaskowskia. Tässä Karnowski kiinnitti huomiota siihen, että nuoret usein jo periaatteesta vastustavat vallassa olevia, eivätkä äänestä heitä.

– Emme voi odottaa valtaapitävien piirien saavan nuorten enemmistön tukea, sellainen on aina vaikeaa. Etenkin, koska kyse on konservatiivipiireistä, totesi hän ja jatkoi, että pop-kulttuurin suunnalta tulee paljon painetta.

Lähde TVP.

  • 42
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset