Eurooppa Politiikka

Tsekin entinen presidentti Václav Klaus ”Euroopan tulevaisuus” -konferenssissa: ”Lännen hegemonia on ohi”

Václav Klaus. Kuva MTI / Unkarin hallitus
Tsekin entinen presidentti  sanoi ”Euroopan tulevaisuus” -konferenssissa Budapestissä ”lännen hegemonian olevan ohi”. Eurooppaa hän luonnehti ”heikoksi ja horjuvaksi”.

Tsekin entisen presidentin Václav Klausin puhe Visegrád-ryhmän “Future of Europe – Euroopan tulevaisuus” -konferenssissa kosketti lännen hegemonian päättymistä, Visegrád-ryhmän tulevaisuutta sekä Euroopan uhkakuvia.

Klaus saattoi puheellaan alkuun geopoliittisen paneelin, missä nostettiin esiin alueemme nykyisen geopolitiikan merkittävimmät kysymykset. Hän nosti esille kysymyksen Merkel-Macron-Juncker -kolmikon mandaatista: – Pitäisikö heidän antaa puhua maanosamme nimissä? hän kysyi ja vastasi itse: – Mielestäni ei.

Hän kommentoi myös Euroopan unionin nykyistä katastrofaalista tilaa: – Kaikki tietävät, että Euroopan integraatio on kriisissä, joten lännen hegemonia on selvästi ohi. Eurooppaa hän luonnehti ”heikoksi ja horjuvaksi vallitsevan EU-ideologian vuoksi, joka järjestelmällisesti hautaa Euroopan perinteiset, historian hyväksi osoittamat pilarit ja tarkoituksellisesti pyrkii purkamaan kansallisvaltiot, perheen, ja jopa ihmisen”.

Kansainvälistä geopolitiikkaa käsitellessään hän luetteli alueen merkittävimmät toimijat. Vaikka ”Venäjä on tehnyt paluun” ja ajaa aktiivisesti omia tavoitteitaan, niin Klaus ei katso sen uhkaavan  Visegrád-ryhmää.

Klausin mukaan ”Amerikan Yhdysvallat on edistysviruksen tartuttama” ja samaan aikaan ”Kiina on tehnyt pysyvän paluun”, mikä hänen mukaansa tulee hyväksyä.

Puheensa lopuksi Klaus antoi kuulijoille ajattelemisen aihetta.

– Vaikka V4 perustettiin yli 25 vuotta sitten, onko siitä tullut todellinen poliittinen toimija? Onko V4 tavoitteiltaan riittävän yhdenmukainen? Kykeneekö V4 harjoittamaan omaa politiikkaansa Lissabonin sopimuksen jälkeisessä Euroopan unionissa?

About Hungary

26.5 klo 1:50 korjattu sanamuotoja

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit