Eurooppa Politiikka

Tsekin parlamenttivaalit meneillään – maa saamassa EU-kriittisen parlamentin

Kuva Adam Jones / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Eilen alkaneet Tsekin parlamenttivaalit 2017 päättyvät tänään. Parlamenttiin on nousemassa vain yksi selkeästi EU-myönteinen puolue.

Tsekin parlamenttivaalit 2017 ovat meneillään eilisestä alkaen, ja ne päättyvät tänään. Vaaleissa valitaan maan parlamentin kaikki 200 parlamenttiedustajaa, ja hallituksen muodostavan puolueen johtajasta tulee maan pääministeri.

Edellisistä vuoden 2013 vaaleista lähtien maata on hallinnut kahden suurimman puolueen koalitio, pääministeri Bohuslav Sobotkan sosiaalidemokraatit (ČSSD) ja entisen talousministerin Andrej Babišin ANO 2011 (ANO).

ANO on johtanut kannatuskyselyissä vuodesta 2014 alkaen. Sosiaalidemokraatit ovat menettäneet kannatustaan vuoden 2017 aikana.

Parlamenttiin nousemassa 8 puoluetta – vain yksi euromyönteinen

EU-kriittisen ANO:n kannatus on viimeisimmissä kannatuskyselyissä noin 25% ja EU-kriittiseen suuntaan siirtyneen sosiaalidemokraattien (ČSSD) alle 13%. Kommunistipuolue KCSM:lle povataan 10,5 prosentin osuutta äänistä. Kannatuskyselyissä nousseet piraatit (Piráti) saisivat 8,5 prosenttia äänistä.  Kansanäänestystä EU-jäsenyydestä ja eroa EU:sta kannattava Vapaus ja suorademokratia -puolue (SPD) olisi saamassa 9,5 prosentin kannatuksen. Eurokriittinen kansalaisdemokraattinen puolue (ODS) olisi saamassa 9% ja kristillisdemokraatit KDU-CLS 6,5 prosentin kannatuksen.

Vain yksi selkeästi euromyönteinen puolue on saamassa viiden prosentin äänikynnyksen ylittävän äänisaaliin, TOP09, jolle povataan noin  kuuden prosentin kannatusta.

Praque Monitor
Wikipedia

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit