Eurooppa

Tšekin senaatti hyväksyi oikeuden käyttää ampuma-asetta itsepuolustukseen

Kuva Shutterstock.

Oikeus puolustaa itseään ja muita aseilla tietyissä olosuhteissa tulee nyt Tšekin perustuslakiin. Odotetusti senaatti vahvisti keskiviikkona perustuslain muutoksen. Muutoksen allekirjoittaa seuraavaksi presidentti, joka ei voi käyttää veto-oikeutta toisin kuin tavallisten lakien ollessa kyseessä.

Perustuslain osana oleva perusoikeuksien ja -vapauksien peruskirja sisältää nyt kohdan, jonka mukaan ”oikeus puolustaa omaa tai toisen henkilön elämää aseella taataan laissa säädetyin edellytyksin”. Laki vahvistaa myös Tšekin tasavallan asemaa keskusteltaessa muista EU-säännöksistä.

Senaattori Martin Červíček muistutti  joidenkin EU-maiden taipumuksesta kieltää sellaisten esineiden kuljettaminen, joita voitaisiin käyttää aseena. Červíčekin mukaan väestön aseistariisunta ei lisää turvallisuutta, koska rikolliset joka tapauksessa hankkivat aseita laittomasti.

74 senaattorista 54 äänesti perustuslain muuttamisen puolesta. Hyväksyntään vaadittiin kolmen viidesosan enemmistö eli 45 ääntä. Lakiehdotuksen takana olivat kansalaisdemokraattisen puolueen (ODS), TOP 09- ja ANO-liikkeiden sekä sosiaalidemokraattisen puolueen (ČSSD) edustajat. Lakimuutos tulee voimaan aikaisintaan 1. elokuuta ja viimeistään 1. syyskuuta.

Muutos perustuu vetoomukseen, jonka allekirjoitti 102 000 henkilöä mukaan lukien monet virkamiehet.

Vetoomuksen tekivät aseenomistajat, jotka vastustavat Euroopan komission pyrkimyksiä rajoittaa laillisten aseiden omistusta. Komissio on perustellut asevastaista kantaansa muun muassa terrorismin torjunnalla. Kriitikot ovat korostaneet, että terroristit käyttävät lähinnä laittomasti hankittuja aseita.

Tšekki taisteli kiistanalaista EU-direktiiviä vastaan Euroopan unionin tuomioistuimessa mutta epäonnistui. Hallituksen oli siis noudatettava EU-määräyksiä ja tehtävä muutoksia aselakiin. Äskettäin hyväksytty perustuslain muutos kuitenkin ohittaa tämän lain.

Lähteet Remix, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
eetee

Ja banaanivaltio suomi jatkaa tutulla pölvästäniälinjallaan.

John Quiman

Komissio on perustellut asevastaista kantaansa muun muassa terrorismin torjunnalla”

Olisi hyvä, jos komissio esittäisi tilaston siitä, että kuinka paljon terroriteoissa on käytetty laillisia aseita? Muutoinhan tuota aseiden omistamisen rajoittamista ei voi yhdistää terrorismin torjuntaan. Kyllä heillä on varmaan esitellä hyvät luvut laillisten aseiden käytöstä terrorismissa.

Irina

Tällainen lainsäädäntö tarvittaisiin myös Suomeen – Suomessa vain rikolliset ovat aseistautuneita ja itseään puolustaminen on rangaistuksen uhalla kiellettyä.

Kaino-Vieno Huttunen

Tämä olisi kyllä tervetullut lakimuutos Suomessakin. Poliisin resursseja on vähennetty, Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäseuduilla poliisin tulo voi kestää yli tunnin. Ja oikeastaan 5 min voi olla liian pitkä aika henkeä ja terveyttä koskevan rikoksen estoon viranomaisvoimin. Poliisin tehtävä onkin oikeastaan laskea ruumiit ja pidättää tekijät, mikä ei uhria ja tämän omaisia lohduta.

EU Criminal Inc.

Vain rikollinen on huolissaan siitä, että uhrilla saattaa olla mahdollisuus puolustaa itseään.
Siksi EU on huolissaan oikeudesta kantaa laillista asetta.

Ilkka Forsten

Toivon hartaasti että tuo laki on jonain päivänä myöskin suomessa. Terrorismin torjunnalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa saako lailliset aseenomistajat hallussapitää ja tarvittaessa käyttää aseitaan, mutta ottamalla pois mahdollisuuden puolustaa itseään ja omaisiaan / omaisuuttaan, tehdään kantaväestöstä pelkkiä maalitauluja.

Jokunen vuosi sitten yhdessä USA:n osavaltiossa sattui ammuskelu hampurilaisbaarissa. Tuolloin joku NRA:n jäsen sanoi että tätä ei olisi koskaan tapahtunut 1800 luvulla, kun KAIKILLA oli aseet ja oikeus tarttua niihin. Tekijä olisi kuollut heti alkuunsa. Nyt hän pääsi huitelemaan mielensä mukaan ja kuolleita tuli.

Väittäköön itukommunistit mitä tahansa, aseet ovat suoja joka toimii, puheet ja lässytykset suvaitsevaisuudesta ei pysäytä ketään. Tsekit ovat näköjään perehtyneet tilastoihin ja tajuavat mikä on euroopan tila tällä hetkellä.

juha II

Oikea päätös tässä väärässä maailmassa, joka irvokkuudessaan tekee rikoksen uhreista temkijöitä ja rikoksentekijöistä uhreja!

Suomessa 1960-luvun kommunisti ja sosialisti mädätyksen innoittamana, jota nykyään jatkaa demla rikoslaki väännettiin pirulle mieluisaksi. Perustelulla, että rikolliset ovat ”rikollisen” kapitalistisen yhteiskuntajärjestelmän uhreja ja (haa) s y r j ä y tb y n e i t ä, jotka tarvitsevat vain hellien naisten kättä ja osaaottavaa eläytymistä. Se, että ”syyllistettäisiin” ja luettaisiin lakia oli vallitsevalle kieroutuneisuudelle kauhistus! Asiathan eivät syyllisen rankaimisella parane vaan se, jota on lyötävä ja lujaa sittenkin on se, josta on ”vähemmän jäljelllä”!!!

kasimir

Hienoa Tsekki!
Niin julmetulta määrältä kärsimystä olisi vältytty Ruotsissa – ja Suomessakin – jos täällä olisi vastaavat lait. Muistan lukeneeni lukuisia uutisia, joissa itsepuolustuksesta on saanut tuomion, ihan linnatuomionkin. Ihan sairasta!

Rikolliset saavat aseita aina käsiinsä laittomin keinoin, ei niitä kiinnosta mitkään lässynlää-lakipykälät. Vielä kun raskaistakin rikoksista pääsee kuin koira veräjästä. Viesti on selvä: Kannattaa olla rikollinen ja sun päätä silitetään ja uhri syyllistetään.

Taitaa olla aika alkaa opetella tsekin tai puolan kieltä. Se on muutto edessä varmaan lähitulevaisuudessa. Etenkin jos/kun se pakollinen rokotepassikin ajetaan läpi. Ja miksi ei ajettaisi kun isot EU-maatkin pakottaa rokotteeseen. Suomihan ei itsenäistä linjaa tule tässäkään ottamaan.

Ilkka Mänttäri

Kun olen Kotkasta niin olen ollut kauan tuon SDP:n propagandan alla. Ei heidän agendaansa siellä juurikaan kyseenalaistettu, kun on SDP:n valta-alueita. Se meni läpi koko yhteiskunnan ja ammattiyhdistysliikkeeseen. Ei siellä vieläkään ymmärretä että ajat ovat muuttuneet. En tiedä mitkä olisivat mielipiteeni nyt jos viettäisin siellä suurimman osan aikaani. Vietän kuitenkin suurimman osan aikaani pohjois-pohjanmaalla ja kyllä täällä ilmapiiri on toinen. Jotenkin ihmiset ovat toiveikkaampia. Täällä yrittämistä arvostetaan. Yksi esimerkki. Halusimme lasiluukut takkaan. Entiset olivat valurautaa. Menin tapaamaan erään takkafirman kavereita. Ajoivat katsomaan ja tännekin on matkaa.Sanoivat että on vähän vaikea tuo juttu kun tekevät mieluummin kokonaisia takkoja ja vievät vanhat pois, mutta sitten sanoivat että on kaveri joka kyllä hoitaa homman. Menimme osoitteeseen ja annoimme mitat pienelle autotallifirmalle, (tässä pieni muokkaus. Valitsimme myös monia muita asioita, kuten kehykset. ym). jossa omistaja oli ainoa työntekijä ja hyvä tuli. Ei voi kasvaa jos ei ole koskaan ollut pieni. Täällä on esim, ainakin minun alueellani vähän semmoista ajattelua matuista että voihan sitä yrittää mutta haulikko on nurkassa. Onko tuo osoitus terveestä itsetunnosta, jokainen voi päätellä itse. Voihan se olla että ystäväpiirini on täällä pieni, jotakin viitteitä se kuitenkin antaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Kyllä,se on tervettä itsetuntoa jos on itsesuojeluvaisto tallella.Näyttää siltä että milleniaaleissa kasvaa porukkaa jolla sitä ei ole ollenkaan koska heidän vanhemmillakaan ei ole ollut kuin ideologia kasvatuksena.
Ja hienoa että on yritystä,olkoon pienikin mutta tuo leipää eikä sossu.Isäni oli yhden miehen yrittäjä joten tiedän homman!

Ilkka Forsten

Tuttavan autokorjaamon seinässä on ollut jo vuosia kyltti. ” Varashälyyttimenä haulikko.” Vaikka se on omalla tavallaan huumoria, siihen sisältyy vakava varoitus.

Apropoo, olen nähnyt ” ovikellon ” jossa oli munakranaatti kiinnitettynä laudanpätkään. Varmistinsokassa numerolappu 13 ja alla teksti. ” Repäise tästä vuoronumero, niin asiasi käsitellään kolmen sekunnin kuluessa.”

Voi luoja että rakastan tällaista huumoria.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

OMG! 😀

John Quiman

Siellä päin on huumorintaju tallella. 😀

Kunhan joku suvakki tulee, ei se paljon naura, se alkaa huutaa ja kaivella leimakirveitään sekä huutelee paikalle lauman kaltaisiaan kiljumaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Kolme sekuntia, ja hiljaisuus on laskeutunut..

sheitan

ihan normaalijärjellä ajateltuna nää terroristit ja muut rikolliset kyllä hankkii ne aseensa ihan pimeiltä markkinoilta, eli aivan loistavaa

John Quiman

Normaalijärkeen nuo eivät voi vedota, sillä se pilaisi hyvän tilaisuuden ajaa hämäriä tavoitteitaan, joita voi edistää vain valehtelemalla.

Puolueeton

Keski ja itäisissa EU-maissa looginen ajattelu ja lain säädäntö on käytössä. Muualla luotetaan EU eliitin päätöksiin. Omaan asuntoon väkisin tunkeutujan tulee voida tuomiotta ampua, jos tilanne on vaaraksi perheelle.
Joitakin ampumistapauksia on Suomessa jätettykin toistaiseksi tuomitsematta. Tapaus on todettu hätävarjeluksi eikä sen liioitteluksi. Nytkin järkevää on ottaa pieni tuomio, jos siten voi estää perheen jäsenille kohdistuvaa vahinkoa.

Ilkka Forsten

Aikoinaan oli TV:sä ohjelma jossa muuan Hannu Karpo esitteli suomenmaan ihmeitä. Hän haastattali kahta pölyimurikauppiasta, joita kohti oli ammuttu sivukylällä.

Tarina lähti siitä liikkeelle että kaupparatsut olivat menneet maalaiskylään imureitaan kaupalle, kierrellen talosta taloon kuten tapana oli. Yhden torpan ovelle ilmestyi isäntä haulikon kanssa ja sanoi, että painukaas nyt helv****n tai ammun. Älkää tulko takaisin. Kauppiaat kyllä lähtivät, mutta päättivät vielä palata uudemman kerran kauppoja tekemään. Niin myöskin tapahtui, mutta nytpä ei enää ehdittykään mennä ovelle kun ulos tullut äijä losautti piiput tyhjäksi jolloin myyjille tuli kiire päästä karkuun.

He menivät valittamaan paikalliselle vallesmannille mitä oli tapahtunut, jolloin vallesmanni oli tokaissut. No perk***täkö menette sinne jos se sanoo ampuvansa ja jätti asian sinälleen. Jotain tästä voisi olla opittavana tällekin ajalle, mutta ehei, nyt kuunnelllaan kun Ylva Johansson sanelee mitä saa sanoa ja suvaita.

Horace Smith

”Joitakin ampumistapauksia on Suomessa jätettykin toistaiseksi tuomitsematta.”
Tuo johtuu todennäköisesti siitä, että tilanne on ollut vakavasti henkeä ja terveyttä uhkaava. Jos sinua uhataan tuliaseella, tai muulla hengenvaarallisella lyömäaseella (esim. kirves tai vesuri), voit laillisesti käyttää vastaavaa voimaa. Periaate on, että jos ammut, kun sinua kohti ammutaan, et EHKÄ saa tuomiota. Jos ammut perään pakenevaa, tai vastapuoli ilmoittaa lopettavansa vihollisuudet olet kusessa.

Ilkka Mänttäri

Aika herkässä tuntuu olevan nuo tuomiot myös liiallisen väkivallan käytöstä. On aika harvassa ne ihmiset jotka sitä alkavat suhteuttamaan kun tilanne on päällä. Oikeuslaitos on sitten eri asia. Suhteellisuudentaju ei siellä ole tähänkään asti ollut päätä huimaavaa.

Horace Smith

Varmaan kyse on enemmäkin taidosta suhteuteuttaa voimankäyttö. Sitä ei ammattilaisetkaan osaa ilman kovaa harjoittelua.

Normikansalaisella on varmasti vaikeuksia voimankäytön arvioinnissa, jos itseä uhataan millä tahansa aseella. Kyllä siinä paniikissa ja adrenaliinihuurussa on mielessä päällimmäisenä uhan poistaminen keinolla millä hyvänsä. Ja jos kädessä sattuu olemaan 9mm, niin käyttökynnys on melko matala. Ei siinä tule mieleen, että tuliase on aina hengenvaarallinen.

John Quiman

Noissa jutuissa pitäisi olla aika lavea se käsite sopivasta väkivallankäytöstä. Jos toinen on jo tehty liikuntakyvyttömäksi tai muuten avuttomaksi, on sen jälkeen luonnollisesti liiallista väkivallankäyttöä, jos se nuijitaan hengiltä.

Ei tosiaan voi arvailla, että mikä on liian paljon väkivaltaa, jos on uhattuna. Riittävää on, jos uhka katoaa, mutta kukapa jossain tilanteessa tietää etukäteen, että mitä se edellyttää. Ensimmäisenä on ihan varmasti mielessä pysäyttää se uhka keinolla mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Noissa tapauksissa, missä oikeus arvioi sitä, että mikä oli liiallista, käytetään jälkiviisautta pohtimaan, että mikä olisi riittänyt. Ei tilanteessa voi sitä jäädä pohtimaan ja neuvottelemaan siitä.

Meri Kreikan

”Si vis pacem. Para bellum” Flavius Vegetius.

Ilkka Forsten

Kaikilla ei ole parabellumia, mutta onhan niitä muitakin merkkejä.