Eurooppa Politiikka

Tšekki sallii kansalaisten puolustautua aseellisesti terroristeja vastaan

Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Michael McConville
Tšekin parlamentin alahuone on hyväksynyt perustuslain muutoksen, joka sallii laillisten aseiden käyttämisen muun muassa terrori-iskujen torjumiseksi.

Muutos antaa tšekkiläisille aseenomistajille oikeuden käyttää ampuma-asetta, mikäli Tšekin kansallinen turvallisuus on uhattuna. Laissa tarkennetaan, että toisin kuin muualla Euroopassa, jossa suurin osa aseista on metsästystarkoitukseen, suurin osa tšekkiläisistä omistaa aseen, joka soveltuu hengen ja omaisuuden puolustamista varten.

Esitystä kannatti 139 edustajaa ja vastusti 9 edustajaa. Muutos meni helposti läpi, sillä läpipääsy edellytti 120 edustajan kannatusta 200 edustajan parlamentissa. Seuraavaksi muutos menee senaatin hyväksyttäväksi, jossa sen on saatava vähintään kolme viidesosan kannatus.

– Me emme halua riisua kansalaisiamme aseista tällaisena aikana, kun Euroopan turvallisuustilanne huononee, sosiaalidemokraattien sisäministeri Milan Chovanec sanoi Tšekin parlamentissa keskiviikkona.

Parlamentin turvallisuusasioita käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja Roman Váňan mukaan perustuslain muutos on perusta tuleville lainsäädännön muutoksille, ja ilman sitä tilanne olisi Tšekin aseenomistajien kannalta katastrofi.

Kansalaisdemokraattiseen puolueen (ODS) edustaja Jana Černochován mukaan laillisten ampuma-aseiden kieltäminen on epädemokraattisten ja totalitarististen hallintojen usein käyttämä taktiikka.

Perustuslain muutos on haaste Euroopan unionin pyrkimyksille rajoittaa ampuma-aseiden omistusta ampuma-asedirektiivin nojalla. EU on katsonut ampuma-aseiden rajoituksien olevan tarpeellisia yleisen turvallisuuden kannalta, mutta Tšekki näkee asian toisin. Tšekki aikoo hakea muutosta ampuma-asedirektiiviin Euroopan unionin tuomioistuimelta.

Perustuslain muutos koskee ainoastaan Tšekin kansalaisia.

Tšekissä 2,75 prosenttia aikuisväestöstä omistaa luvan kantaa ampuma-asetta piilotettuna (concealed carry). Vuonna 2017 Tšekissä on rekisteröitynä yli 800 000 ampuma-asetta.

 

Lähteet: BBC, Prague.TV

 

  • 3.4K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset