Eurooppa Maahanmuutto

Tuhannet EU:ssa turvapaikan saaneet hakevat turvapaikkaa Saksasta

Köln-Bonnin lentoasema lokakuussa 2015. Kuva Wikimedia Commons.
Viime vuonna 8 210 henkilöä jätti Saksaan turvapaikkahakemuksen, vaikka heidät oli jo hyväksytty pakolaisiksi jossakin toisessa EU-maassa. Vain murto-osa heistä tullaan karkottamaan takaisin.

Toisissa EU-maissa pakolaisiksi jo hyväksyttyjen Saksaan jättämien turvapaikkahakemusten määrä on yli kaksinkertaistunut, kertoo Die Welt. Vuonna 2017 rekisteröitiin 8 210 tällaista hakemusta, kun vuotta aiemmin niitä oli 2 997, ilmoitti Saksan maahanmuuttovirasto (BAMF) asiasta kysyttäessä.

Pääosin nämä hakemukset eivät tule hyväksytyiksi, koska niitä käsitellään ”perusteettomina”, mutta silti vain murto-osa näistä maasta toiseen edelleen liikkuneista turvaan oikeutetuista karkotetaan takaisin heistä vastuussa oleviin maihin.

Tähän ryhmään kuuluvien palautuksista ei ole saatavissa tarkkaa lukua. Vuonna 2017 heitä oli korkeintaan 1 428 henkilöä.

Hakemukset työllistävät hallinto-oikeuksia

Vaikka jossakin toisessa maassa jo pakolaiseksi hyväksytyn on mahdotonta saada Saksasta uusi myönteinen turvapaikkapäätös, niin he voivat valittaa karkotuspäätöksestään. Berliinin hallinto-oikeuden puheenjohtajana toimiva tuomari Christian Gaun mukaan ”nykyisin lukuisat hallinto-oikeuksien päätökset estävät karkotuksen Italiaan ja muihin EU-maihin, erityisesti sairaiden ja yksintulleiden alaikäisten osalta”.

Usein päätöksissä todetaan, että kyseisissä maissa ei ole varmistettu, että pakolaiset ja toissijaiseen suojeluun oikeutetut saisivat ainakin saapumistaan seuraavien ensimmäisten viikkojen ajaksi majoituksen, elintarvikkeita ja saniteettitiloja.

Gaun mukaan pitäisi olla itsestään selvää, että muissa maissa suojelua tarvitseviksi hyväksytyt, jotka sitten oleskelevat luvattomasti Saksassa, tulee toimittaa takaisin heidät vastaanottaneisiin maihin jo pelkästään sen takia, että yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmä tavoite on estää ns. turvapaikkashoppailua.

Todellisuus on kuitenkin hänen mukaansa jotakin muuta.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit