Eurooppa Rikos

Tuhopolttaja kiinni Itävallassa – afgaani mukana polttamassa Vapauspuolueen toimistoa

Kuvituskuva. Kuva Kundl / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Itävallassa kansallismielisen Vapauspuolueen piiritoimistoa vastaan suoritettuun tuhopolttoon osalliseksi epäilty on saatu kiinni. Mies on noin 20-vuotias afgaani. Kolme muuta epäiltyä ovat vielä karkuteillä.

Itävallassa viranomaiset ovat saaneet kiinni henkilön, joka osallistui viikko sitten tuhopolttoon Itävallan Vapauspuolueen (FPÖ) piiritoimistoa vastaan St. Pöltenissä Ala-Itävallan (Niederösterreich) osavaltiossa. Kiinnisaatu on median saamien tietojen mukaan noin 20-vuotias afgaani, joka tavoitettiin hänen oltuaan sairaalahoidossa palovammojen vuoksi, kertoo Kurier. Miehen vaatteet syttyivät tuleen tuhopolttoa aloitettaessa. Viranomaiset etsivät nyt muita tekijöitä.

Tieto pidätyksestä on aiheuttanut runsaasti reaktioita. Vapauspuolue FPÖ:n puheenjohtaja Norbert Hofer sanoi, että tietojen mukaan kyseessä on toissijaisen suojelun perusteella maassa oleskeleva henkilö, joka on käyttänyt saamaansa suojelua vääriin ja tulee siten karkottaa maasta.

Luottamus poliisin toimintaan on osoittautunut perustelluksi, sanoi FPÖ:n Ala-Itävallan puoluejohtaja Udo Landbauer. Nyt odotetaan kolmen muun tekijän pidättämistä sekä hengenvaarallisen tuhotyön täydellistä selvittämistä sekä mahdollisia johtopäätöksiä. Kyseeseen täytyy tulla välitön karkotus sekä elinikäinen maahantulokielto, mikäli todella on kysymys toissijaisen turvapaikan saaneesta, sanoi Landbauer.

Viranomaiset eivät toistaiseksi anna lisätietoja pidätetystä, koska kolmen muun tekijän etsinnät ovat meneillään. Nyt kiinnisaadun jäljitti Itävallan suojelupoliisin ja terrorisminvastaisen toiminnan osavaltiotason yksikkö.

Valvontavideo auttoi afgaanin kiinnisaamisessa

Tapauksen tutkinnassa ja ensimmäisen epäillyn kiinnisaamisessa oli ratkaisevaksi avuksi FPÖ:n julkistama valvontavideo, josta kävi ilmi, kuinka tuhotyön ensi vaiheessa yhden tekijän vaatteet syttyivät tuleen. Tekijät poistuivat, mutta kolme heistä palasi takaisin täydentämään työnsä.

Tuhopoltto aiheutti ensi alkuun sanaharkkaa sosialidemokraattien ja vapauspuolueen välillä. Tämä johtui paikallisen sosiaalidemokraattiyhdistyksen Facebook-kommentista, jossa rinnastettiin teko 1927 tapahtuneeseen Wienin oikeuspalatsin tuhopolttoon, jonka natsit sytyttivät ja tekivät sitten hälytyksen. FPÖ:n pääsihteeri Christian Hafenecker vastasi ”äärivasemmistolaisten kvartetin” olleen asialla ja kysyi, kuinka piktälle ”demarien, vihreiden ja kansalaisjärjestöjen tukemat anarkistit ovat valmiita menemään”.

Sosialistipuolue SPÖ:n paikallinen johtomies Wolfgang Kocevar sanoi vimmastuneena, että puolueiden ja kansalaisjärjestöjen syyllistäminen on ”varsinainen pohjanoteeraus”, lyö tapauksesta poliittista mynttiä ja on ala-arvoista vaikka tapaus oli poikkeuksellinen. Demarien paikallinen yhdistys kehotti etsimään tekijöitä FPÖ:n nuorisojärjestön RJF:n (Ring Freiheitlicher Jugend) riveistä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa