Eurooppa Rikos

Tukholman jengirikollisista 95 % ulkomaalaistaustaisia

Bryggargatan Tukholman 2010 pommi-iskun jälkeen. Kuva: Holger Ellgaard
Poliisi varoittaa, että jengien Tukholmassa aiheuttama murha-aalto tulee pahenemaan jatkossa. Raportin mukaan 94,5 prosenttia Tukholman väkivaltaiseen ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekaantuneista on ulkomaalaistaustaisia. Merkittävin ulkomaalaisryhmä on irakilaistaustaiset.

Tammikuusta 2011 lähtien Tukholmassa on ollut 552 jengirikollisuuteen liittyvää ampumavälikohtausta, joista 46:ssa syntyi kuolonuhreja. Expressen kertoi, että kaupungissa on ollut viime vuosina ”ennätysmäärä selvittämättömiä murhia ja päättymätön sarja jengiampumisia”.

Expressenin tilanneanalyysi paljasti tilastoja massamaahanmuuton vaikutuksesta Tukholman rikollisuuteen. Analyysiin sisältyi kartoitus 192 henkilöstä, jotka poliisi vahvisti kuuluvan Tukholman järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Monen rikollisen tausta muslimimaassa

Tutkimuksen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden piiriin kuuluvista henkilöistä 94,5 prosentilla vähintään toinen vanhemmista oli syntynyt ulkomailla. 40,6 prosenttia rikollisista oli syntynyt ulkomailla. 82,2 prosentilla jengiläisistä molemmat vanhemmat olivat syntyneet ulkomailla.

Raportin mukaan jengirikolliset olivat pääasiassa irakilaistaustaisia. Muut yliedustetut maat olivat Bosnia, Libanon, Somalia, Syyria ja Turkki.

Syynä rakenteellinen rasismi vai vastuuton maahanmuuttopolitiikka?

Malmön yliopistossa tutkivan kriminologi Manne Gerellin mukaan rakenteellinen rasismi saattaa olla syy kehitysmaataustaisten maahanmuuttajien yliedustukseen Ruotsin rikostilastoissa.

”Monet muista maista tulleet ja haavoittuvilla alueilla (utsatta områden) asuvat ihmiset kokevat olevansa syrjittyjä”, hän kertoi Expressenille.

Ruotsidemokraattien kansanedustaja Adam Marttinen tarjosi tilastoille erilaisen selityksen väittämällä, että ”vastuuton maahanmuuttopolitiikka johtaa epäsopuun ja rikollisuuteen”.

”Muiden puolueiden sallivuus on ruokkinut järjestäytynyttä rikollisuutta”, hän kommentoi Expressenin raporttia Facebookissa.

Ennen ammuttiin jalkaan, nyt päähän

Viimeisin poliisin pyrkimys jengiväkivallan kartoittamiseksi ja torjumiseksi on Mareld-projekti, jossa arvioidaan 500-700 jengiläisen 49 eri verkostossa olevan yhteydessä viime vuosien väkivalta-aaltoon Tukholmassa.

”Rikollisjengejä löytyy kaikkialta Tukholmasta, sen kaikista lähiöissä. Yhteinen nimittäjä jengiläisille on se, että he kaikki asuvat samalla alueella ja ovat mukana rikollisuudessa. Tämä yhdistää ne tosiinsa. Tietyn alueen rikolliset muodostavat verkoston”, kertoi Mareld-projektin koordinaattori, tarkastaja Gunnar Appelgren.

Mainittavaa, että nämä 49 verkostoa ovat tällä hetkellä osallisena Tukholman 17 konfliktissa, joissa poliisi arvioi olevan kuolettavan väkivallan riski. Expressen raportoi jengirikollisuuden olevan kasvava ongelma koko maassa.

Uuden poliisiraportin mukaan ”haavoittuviksi” arvioiduilla 61 alueella on noin 5000 rikollista, jotka toimivat noin 200 rikollisverkostossa.

”Näillä alueilla rikolliset hallitsevat”, kertoo poliisin operatiivisen jaoston tiedustelupäällikkö Linda Staaf. ”Aiemmin he ampuivat jalkaan pelotellakseen, mutta nyt he tähtäävät päähän tappaakseen.”

Virginia Hale / Breitbart 4.7.2017

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa