Kotimaa Rikos

Tulkkiopiskelijan äkillinen muistivaurio esti petossyytteisiin johtaneiden tapahtumien muistamisen

Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Etelämaalaismies joutui oikeuteen syytettynä Kansaneläkelaitoksen harhauttamisesta.

Petossyytteissä kyse oli siitä, että mies oli saanut väärillä ilmoituksilla Kelan maksamaan hänelle työmarkkinatukea vuosina 2015-16. Petoksella saatu hyöty oli 4346 euroa.

Mies oli opiskellut tulkiksi mutta samaan aikaan käynyt töissä. Tukihakemuksissa mies oli kuitenkin ilmoittanut olevansa työtön tai opiskelevansa. Kaikissa ilmoituksissa mies väitti, että hänellä ei ole tuloja.

Miehen mukaan tarkoitus ei ollut hyötyä oikeudettomasti. Vaikka hän oli ollut maassa jo melko pitkään ja aiemmin harjoitettu kehnosti päättynyt yritystoiminta oli vienyt luottotiedot, mies ei vieläkään ymmärtänyt Suomen yhteiskunnan ja viranomaisten toimintaa. Hän ”ei ollut osannut ajatella tarpeeksi hyvin ja oli ollut huolimaton”. Lisäksi mies väitti, että vuonna 2015 ennen syytteeseen johtanutta petosta ilmaantunut muistivaurio haittasi tapahtumien muistamista.

Käräjäoikeus katsoi, että tekoa oli pidettävä tahallisena. Rangaistuksen mittaamisessa miehen eduksi otettiin huomioon se, että hän oli lopulta itse ilmoittanut Kelalle käyvänsä töissä ja myötävaikuttanut teon ja tulojen selvittämiseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että oikeudenmukainen ja kohtuullinen seuraamus petoksesta on sakko ja tuomitsi etelämaalaismiehen 85 päiväsakkoon.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 408
    Shares

Liity kannattajajäseneksi