Kotimaa Rikos

Tulli paljasti Suomen suurimman nettihuumekauppaorganisaation

Tulli on paljastanut Silkkitie-sivustolla toimineen Suomen suurimmaksi nettihuumekaupaksi itseään mainostaneen myyntiorganisaation.


Tulli on paljastanut Tor-verkossa laajasti toimineen nettihuumekauppa¬organisaation. Epäiltyinä on kolme suomalaista henkilöä, joiden epäillään maahantuoneen yli 40 kiloa jauhemaisia huumausaineita, yli 40 000 ekstaasitablettia ja noin 30 000 LSD-lappua sekä eri määriä erilaisia muuntohuumeeksi luokiteltavia aineita ja myyneen niitä netissä noin kahden miljoonan euron arvosta. Tapaukseen liittyen Tulli pysäytti noin 15 kilon huumausainesalakuljetuksen, jonka katukauppa-arvo olisi ollut arviolta 1,1 miljoonaa euroa. Kaikista maahantuoduista huumausaineista olisi saanut yli 10 miljoonaa käyttöannosta.

Tulli on paljastanut Silkkitie-sivustolla toimineen Suomen suurimmaksi nettihuumekaupaksi itseään mainostaneen myyntiorganisaation. Nettihuumekauppa toimi anonyymissä Tor-verkossa niin sanotulla pimeällä kauppapaikalla ja siihen kuului erillisiä alakauppoja. Nettihuumekauppaa markkinoitiin vuonna 2014 lähettämällä ilmaisia LSD-lappuja mahdollisille ostajille.

Laaja kirjo erilaisia huumausaineita

Tullin tutkinnan perusteella on epäiltävissä, että nettihuumekaupasta epäillyt henkilöt ovat tuoneet vuosina 2014‒2016 Suomeen erilaisia huumausaineita ja muuntohuumeeksi luokiteltavia, kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä psykoaktiivisia aineita (KKP-aine) Hollannista ja Saksasta. Suomeen on salakuljetettu yhteensä yli 40 kiloa jauhemaisia huumeita, kuten amfetamiinia, metamfetamiinia, heroiinia, kokaiinia, MDMA-jauhetta, alfa-pvp:tä, MDPV jne., yli 40 000 ekstaasitablettia ja noin 30 000 LSD-lappua. Lisäksi Suomeen on salakuljetettu huomattavia määriä noin 20 erilaista KKP-ainetta.

Tullin takavarikoimista huumausaineista suurin osa oli erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luettavia keskushermostoa stimuloivia ja hallusinaatioita aiheuttavia. Lisäksi Tulli takavarikoi pitoisuudeltaan erittäin vahvaa (100 prosenttista) metamfetamiinia, joka on erittäin harvinaista Suomessa. Takavarikoitujen huumausaineiden käyttöannos vaihtelee mikrogrammasta useampiin grammoihin.

Nettihuumekauppa ja siihen kuuluneet alakaupat ovat vuodesta 2014 alkaen myyneet Tor-verkon Silkkitie-sivuston kautta huumeita noin kahden miljoonan euron arvosta. Huumeiden maksuna on käytetty bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Nettikaupasta ostetut huumeet on toimitettu kotimaan postilähetyksinä ostajalle. Lisäksi huumeita on toimitettu maastokätköihin, kuten esimerkiksi linnunpönttöihin.

Tulli pysäytti huumausaineiden salakuljetusyrityksen Kustavissa

Tulli takavarikoi tapaukseen liittyen huhtikuussa 2016 Kustavissa Hollannista Suomeen salakuljetetun erittäin vaarallisia huumausaineita sisältävän huumelastin. Salakuljetusautosta takavarikoitiin katukauppa-arvoltaan 1,1 miljoonan euron arvosta huumausaineita, kuten esimerkiksi heroiinia, kokaiinia, amfetamiinia, metamfetamiinia, MDMA-jauhetta, ekstaasitabletteja ja LSD-lappuja yhteensä noin 15 kiloa. Salakuljetetuista huumausaineista olisi saatu vähintään miljoona käyttöannosta.

Nettihuumekaupan myyjä ja ostaja eivät yleensä tapaa toisiaan

Tor-verkon anonyymissä nettikaupassa huumausaineiden myyjä ja ostaja eivät pääsääntöisesti tapaa henkilökohtaisesti ja huumeet myydään sekä ostetaan käyttäen nimimerkkejä ja PGP-salauksia viestien vaihdossa. Koska netissä tapahtuva huumekauppa toteutetaan ilman henkilökohtaista tapaamista, huumeiden myyjä ei pysty varmistumaan esimerkiksi ostajan iästä eikä terveydestä.

Laajaa, kansainvälistä viranomaisyhteistyötä

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina ja salakuljetuksina. Epäiltyinä tapauksessa on kolme suomalaista henkilöä, jotka ovat olleet vangittuja huhtikuusta 2016 lähtien. Epäillyt ovat noin 30-vuotiaita ja kotoisin Varsinais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Tulli on tehnyt tapauksen tutkinnassa yhteistyötä Hollannin, USA:n, Saksan ja Latvian viranomaisten sekä Europolin kanssa.

Tulli on takavarikoinut esitutkinnan aikana käteistä rahaa (euroja), bitcoin-virtuaalivaluuttaa ja irtainta omaisuutta noin miljoonan euron arvosta.

Asia etenee syyteharkintaan syyskuun 2016 lopulla ja asiaa käsitellään syksyn aikana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa