Eurooppa Maahanmuutto

Tunisialaiset salakuljettavat nyt itse itsensä Eurooppaan

Kuva: Shutterstock

Ihmiskauppiaille maksamisen sijaan yhä useammat tunisialaiset ostavat omia veneitä ja järjestävät tee-se-itse -merimatkoja Eurooppaan.

Itsesalakuljetus on juuri sitä miltä se kuulostaa. Sen sijaan, että siirtolainen maksaisi ihmiskauppiaalle matkasta Eurooppaan, hän järjestää itse oman matkansa. Itsesalakuljettajilla on yleensä yhteinen sosiaalinen tausta. He ovat lähtöisin samasta naapurustosta tai jopa samasta suurperheestä. He keräävät varoja veneen, moottorin ja polttoaineen ostamiseen, ja jos rahat riittävät, perille pääsyn Eurooppaan varmistelee GPS-laite.

– Itsesalakuljetuksesta on tullut yhä tärkeämpi osa sitä [laitonta maahanmuuttoa], sanoo Matt Herbert, joka on erikoistunut Pohjois-Afrikkaan ja laittomaan maahanmuuttoon ja joka toimii tutkimuspäällikkönä kansainvälisessä järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa Global Initiative -aloitteessa.

Vasta äskettäin lähdöt Tunisiasta alkoivat lisääntyä uudelleen, Herbert sanoo ja selittää ilmiön johtuvan Tunisian dinaarin devalvaatiosta vuonna 2017, kasvavasta työttömyydestä, maan poliittisista ongelmista ja lopulta Covid-19 -pandemian vaikutuksista.

Ammattimaisen ihmiskauppiaan järjestämä matka tavallisella veneellä maksaa 1200 – 2200 euroa, kun taas itsesalakuljettajat jakavat keskenään hankkimiensa laitteiden kustannukset.

Itsesalakuljettajat ovat valmiita maksamaan enemmän, koska se nähdään turvallisempana vaihtoehtona, Tunisian sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien foorumin tiedottaja Romdhane Ben Amor selittää.

Itsesalakuljettajat ovat myös hyvin tietoisia siitä, että ammattimaiset ihmiskauppiaat välittävät vain voitosta toisin kuin siirtolaiset, joille Eurooppaan pääseminen on ykkössijalla.

”Hyvästi kaikille Tunisiassa”

Facebookissa livenä julkaistussa tee-se-itse -videossa nuoret tunisialaiset mellastavat veneessä äänekkäästi aluksen lähestyessä Italian rannikkoa. Miehet näyttävät rennoilta, ikään kuin olisivat lomalla.

– Onnittelen Tadhamonin ja ystäväni Abdel-Majidin naapurustoa, Hamoud, yksi kymmenestä miehestä sanoo vitsaillen. Hän viittaa työväenluokan asuttamaan Ettadhamenin lähiöön Tunisin laitamilla.

– Ja terveisiä niille, jotka kutsuttiin osallistumaan tälle matkalle mutta jotka kieltäytyivät, hän jatkaa riemuiten.

Muut matkustajat nauravat Hamoudin jutuille.

– Hyvästi kaikille Tunisiassa, sanoo yksi veneessä olevista kolmesta nuoresta naisesta.

– Haluan nyt vain päästä sinne [Eurooppaan], yksi nuorista miehistä lisää haikeana.

Video ei ole ainoa laatuaan. Sosiaalisessa mediassa on paljon esimerkkejä nuorista tunisialaisista veneissä. He ovat todennäköisesti työttömiä, kyllästyneet maansa poliittiseen kaaokseen ja yrittävät päästä Eurooppaan, jossa he toivovat saavansa paremman elämän itselleen.

Lähde Infomigrants.

Tilaa
Ilmoita
guest
17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Janne

Nyt pitäisi Italiassa jo oleville matuille antaa veneet ja konekiväärit ja kertoa, kuinka uudet tulokkaat vievät heidän elintasonsa ja naisensa yms. Ja tämän kaiken kuvaa drone, ei kun popcorn -kippo syliin ja katselemaan suoraa lähetystä.

Muslimi voittaa aina

Interrail oli makee juttu aikoinaan. Ehkäpä länsimaitten vasemmisto voisi järjestää Refugee-Rail kortin? Se olisi tietenkin ilmainen ja sillä voisi muslimi matkustaa kesäkuukaudet euroopan kaikkiin maihin ja jättämään jokaiseen turvapaikkahakemuksen jonka jälkeen muslimi palaa kotimaahansa odottelemaan mikä maa tulee hänet ja koko sukunsa lentokoneella hakemaan uuteen kotitaloonsa. Onhan lottoakin kivempi pelata kun saa täyttää 40 ruutua, ilmaiseksi.

Ilkka Forsten

Vielä kun ne oppisivat tekemään itsarin vetämällä alahuulen pään yli ja nielaisemaan.

Hätätila tai väärinymmärrys

EU voisi tukea tälläistä osuuskauppatoimintaa. Se sopisi hyvin vasemmisto/arvoliberaaliin aatteesseen.
Rannalla voisi sitten EU-väki olla vastaanottamassa TOK-veneitä ja ottaa medialta pisteet.

John Quiman

Kohta joku viheriäinen ehdottaa, että niille pitää antaa veneavustuksia, jotta saisivat parempia veneitä ja tietysti veneille polttoainetuki.

Kata

Toistan itteäni mutta ei voi kuin taas tuskissaan nauraa 😀 😀 Noin käy varmasti ja mitä vielä sen jälkeen?

John Quiman

Suurempi vastaanottosatama?

Irmeli

Eurooppa vaan ei heitä tarvi,eikä kaipaa matuäijiä..meillä on rikollisuutta omastakin takaa…

Kaino-Vieno Huttunen

Odotan innolla sitä päivää, että sosiaalinen media täyttyy näiden samojen kimppakyytiläisten: ”Ei olisi kannattanut”, *äiti tuu hakeen meidät kotiin” ja ”älkää missään nimessä lähtekö Eurooppaan se on ihan karsee mesta” videoista.

JeeJee-Miehet Tulee

Tämähän on tietenkin verrattavissa esim. kesäauton ostoon. Ihan perusmeininkiä, pistetään kulut tasan ja mennään jengillä bailaamaan! Halvalla!

Nyt hullut sivuun hallinnosta ja järki päähän

Onko Tunisiakin sodassa? Onko siellä paha kriisi?? Nääkin sosiaaliavuilla eläjät meidän punavihervammaiset toivottaa avosylin tervetulleiksi.
Tässä touhussa ei ole mitään järkeä.

Ilkka Forsten

On ollut varmaan siitä lähtien kun Kleopatrasta tehtiin hallitsija islamilaiseen Egyptiin. Oli ne muslimit jo silloin paljon edellä meitä, ottivat naisen johtajakseen.. Paitsi ettei egypti ollut tuolloin islamilainen maa, vaan vasta paljon sen jälkeen, eikä kleopatran sukujuuret olleet berberiheimon teltassa alkunsa saaneita. Kun tämä on fakta, niin ei sitä sotaa ole Tunisiassakaan.

Ethän kuitenkaan kerro tätä vihreille, sillä he voivat suuttua koska faktat ei ole heidän vahvinta osaamistaan ja epämukavuusvyöhykkeelle meno on haram, sillä se saattaa kiihottaa äärioikeiston suorittamaan lippukulkueen Kirsi Pihan ikkunan alle, tai synnyttää vihapuhetta Maria Ohisaloa kohtaan.

Kata

”Vasta äskettäin lähdöt Tunisiasta alkoivat lisääntyä uudelleen, Herbert sanoo ja selittää ilmiön johtuvan Tunisian dinaarin devalvaatiosta vuonna 2017, kasvavasta työttömyydestä, maan poliittisista ongelmista ja lopulta Covid-19 -pandemian vaikutuksista.”
Juu mikään näistä ei ole vaikuttanut Eurooppaan!Meillä on tilaa ja rahaa jotta ongelmat voi jotkut jättää taakseen ja tulla leveän pöydän ääreen!Tervetuloa ja istukaa valmiiseen pöytään!
Väkeä lappaa ovista ja ikkunoista mutta jotkut matamit hihkuvat hikisinä onnesta,niin meillä kuin muuallaKIN!
Voipi se olla että hiki kuivahtaakin jossain vaiheessa…

Ilkka Forsten

Kuolleet ei hikoile, mutta veri haisee pitkälle. Tämän totesi myöskin Rudolf Lange ollessaan latvian SD:n komentajana anno domini 1942. Hänen meriitteihinsä kuului muun muassa noin 250 000 kuopattua kolmessa vuorokaudessa. Sanoisin että tehokas mies kun ryhtyi toimeen. Oli muuten alunperin Luterilainen uskoltaan, mutta vaihtoi näkemyksensä NSDAP:n tarjoamaan vaihtoehtoon, koska siinä ei ollut niin suurta moraalista pidäkettä hoitaa annettuja tehtäviä.

Kata

Tuo eka lause olis hieno leffan nimi…sitten muutaman vuodn päästä. 🙂

Ilkka Forsten

Aki Kaurismäki ottikin asian omakseen, ja laatii jo käsikirjoitusta sen minkä tupakansavultaan näkee.

Kata

Hyvä!