Muu maailma

Tunisian turvallisuuspalvelu varoittaa extremistien paluusta – kansa protestoi kaduilla

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Saksan hallinto vaatii nopeampia karkotuksia Tunisiaan, jossa puolestaan sadat osoittivat mieltään jihadistien palautuksia vastaan. Tunisian tiedustelupalvelussa pelätään uutta ”Somaliaa”.Massoittain tunisialaisia jihadisteja saattaa olla palaamassa kotiseudulleen, varoitti Tunisian sisäisen turvallisuuspalvelun ammattiliitto sunnuntaina tiedonannossaan. Jos hallinto ei taistele tätä vastaan ”erityisillä toimenpiteillä”, saattaa Tunisiasta tulla uusi ”Somalia”, tiedotteessa sanottiin.

Irakin, Syyrian tai Libyan avustamana jihadistit ovat hankkineet sotilaallista koulutusta, ja kykenevät käyttämään kaikkea saatavilla olevaa kehittynyttä sotakalustoa, varoitti liitto. Islamistiset ”nukkuvat solut” voivat taas soluttautua Tunisiaan. ”Heidän paluunsa salliminen merkitsee samalla terrorismin uhan kasvattamista”, kerrottiin tiedotteessa.

Tunisian hallituksen täytyy siksi olla valmis suorittamaan ”poikkeuksellisia” toimenpiteitä, kuten kansalaisuuden peruuttamisia. Sisäministeriön ilmoituksen mukaan jopa 800 jihadistia on palannut kotiseudulleen. YK-työryhmän arvioiden mukaan yli 5.000 tunisialaista taistelee extremistiryhmissä Irakissa ja Syyriassa.

Berliinin terrori-iskun jälkeisenä lauantaina sadat tunisialaiset osoittivat mieltään odotettavissa olevia extremistien palauttamisia vastaan. Paikallisen median mukaan, mielenosoittajat kokoontuivat parlamentin edustalle Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. Kuvissa näkyi ihmisiä kantamassa kylttejä, joissa luki ”Ei terrorismille”. Mielenosoitusta oli ollut organisoimassa useampia kansalaisjärjestöjä.

Perjantaina ammutun tunisialaisen Anis Amrin suorittaman Berliinin terrori-iskun jälkeen Saksassa on vaadittu nopeampia karkotuksia Tunisiaan. Liittokansleri Angela Merkelin (CDU) mukaan yhteistyötä Tunisian kanssa tiivistetään, palautusprosessia täytyy nopeuttaa sekä palautettavien määrää nostaa.

Jihadisteiksi epäiltyjä otettu kiinni

Tunisialaiset turvallisuusjoukot ottivat kiinni vähän aikaa sitten viisi epäiltyä jihadistia, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt viitteitä yhteyksistä Berliinin iskuun tai Anis Amriin. Tunisin laitakaupungilta oli kaivettu esiin ”vaarallinen ryhmittymä”, joka on vastuussa taistelijoiden rekrytoinnista ja lähettämisestä ulkomaille, kerrottiin Tunisian sisäministeriöstä sunnuntaina. Kiinniotetut ovat iältään 25 ja 40 vuoden väliltä.

Lauantaina tutkijat ottivat Tunisiassa kiinni kolme miestä, joiden oli ollut määrä olla yhteyksissä Amriin. Yksi epäillyistä on Amrin serkun poika. Amri oli halunnut, että tämän pitäisi vannoa uskollisuutta islamilaiselle valtiolle, ISIS:lle. Tunisian viranomaiset ovat ilmoittaneet, että 800 extremistiä jotka ovat palanneet maista kuten esimerkiksi Libyasta, Syyriasta tai Irakista, on asetettu turvallisuusviranomaisten valvontaan.

Tunisia on ainoa demokratiaan noussut maa vuoden 2011 arabialaiseen kansannousuun osallistuneista valtioista. Toisaalta maalla on melkoinen ongelma radikalistien kanssa: tunisialaiset muodostavat suurimman islamilaisen valtion (ISIS) vierastaistelijaryhmän syyrialaisten ja irakilaisten jälkeen.

Der Tagesspiegel

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa