Kotimaa

Tuntolevy! – sankarivainaja pääsee kotimaan multiin 76 vuoden jälkeen

Kuva Karjalan Valli.

On 22. kesäkuuta 1944 Karjalan kannaksella. Neuvostoliiton suurhyökkäys on alkanut vajaat kaksi viikkoa takaperin. 3. jalkaväkiprikaatin viestimies haavoittuu vakavasti kovissa torjuntataisteluissa jääden kentälle prikaatin vetäytyessä. Sankari on kateissa 76 vuotta.

3. jalkaväkiprikaati (3. Pr) saapui Karjalan Kannakselle Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua kesäkuussa 1944, ja prikaati joutui heti koviin taisteluihin. Vetäydyttyään VKT-linjalle (Viipuri-Kuparsaari-Taipale), 3. Pr torjui Neuvostoliiton 178. divisioonan hyökkäykset tuhoten runsaasti vihollisen panssarivaunuja.

Neuvostoliiton hyökkäykset jatkuivat 22.-23.6.1944 välisenä yönä. Kivikkoisessa maastossa Kärstilänjärvellä 3.Pr:lle aiheutui niin suuria tappioita, että se joutui vetäytymään 3 km taaksepäin.

Prikaatin vetäytyessä eräs viestimies jäi pahasti haavoittuneena jälkeen. Miehestä ei tämän jälkeen enää kuultu mitään. Hän katosi kunnian kentille suoritettuaan velvollisuutensa loppuun saakka.

Kesäkuussa 2016 pietarilainen sota-arkeologiryhmä Karjalan Valli saapui paikalle suorittamaan kaivauksia ja sotatantereelle jääneiden sotilaiden etsintöjä.

Alueella taisteltiin myös Talvisodassa, ja erään kiven takaa löytyi Talvisodan aikainen pikakivääripesäke, vaurioituneita Lahti-Saloranta LS-26 -pikakiväärin lippaita, legendaarisen Suomi-konepistoolin lippaita ja suomalaisia kiväärin- ja konepistoolin patruunoita.

Sankarivainajia ei sitkeistä etsinnöistä huolimatta löytynyt.

7,62 hylsyjä ja LS-26 -pikakiväärin lippaita. Kuva Karjalan Valli.

Viime lauantaina ryhmä palasi 4 vuoden jälkeen alueelle aikomuksenaan jatkaa etsintöjä. GPS-laitteeseen ladatun sota-arkistosta löytyneen peitepiirroksen avulla ryhmä aloitti kesäkuun 1944 taistelualueen tutkimukset uudelleen.

Työtä vaikeutti routainen maa ja kuopissa ollut jäinen vesi. Poteroista löytyi venäläisiä konepistoolin patruunoita, joiden vuosileimat kertoivat Jatkosodan taistelusta.

Sitten, maan pinnan tuntumasta matalalla hiekkakasalla peitettynä, löytyi ruumis!

Ryhmällä oli aluksi vaikeuksia päätellä, onko kentälle jäänyt venäläinen vai suomalainen. Montusta löytyi patruunalaukku, jonka sisältönä oli sekä suomalaisia että venäläisiä kiväärinpatruunoita, mutta sieltä löytyi myös kaksi suomalaista asepuvun nappia.

Oliko kyseessä 22. kesäkuuta 1944 kentälle jäänyt viestimies?

VPT 44. Valtion Patruunatehtaan vuonna 1944 valmistama 7,62-kaliiperinen kiväärinpatruuna. Kuva Karjalan Valli.

Vainajan luissa oli runsaasti sirpalehaavoja, ja molemmat kädet sekä toinen jalka oli poikki, mikä viittaisi miehen menehtyneen kranaatin osumaan.

Löytyi lisää suomalaisia nappeja, solkia, nahkahihnan osa, patruunoita. Kenkiä vainajalla ei ollut. Löytyi asepuvun palasia – ja kuparilankavyyhti. Tuntolevyä, joka olisi paljastanut vainajan henkilöllisyyden, ei näkynyt.

Kun vainajan jäänteet oli kerätty pusseihin, ryhmä tutki metallinpaljastimella aluetta löytöpaikan ympäriltä – ja yhtäkkiä paljastin piippasi.

Tuntolevy! Lähes 76 vuotta tuntolevy oli odottanut metrin etäisyydellä vainajasta.

Kuva Karjalan Valli.

Kotiin päästyään ryhmän eräs jäsen löysi tietokannastaan tuntolevyn haltijan tiedot. Sankarivainaja oli todellakin kesäkuussa 1944 kentälle jäänyt viestimies.

Kun koronapandemian vuoksi suljetut rajat taas avataan, ryhmä luovuttaa sotilaan Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykselle, jolloin yksi ympyrä sulkeutuu ja sankarivainaja pääsee lepoon kotimaan multiin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa