Eurooppa

Turkin Erdoğan muuttaa Hagia Sofian moskeijaksi

Hagia Sofia. Kuva Neexpix.com.

Turkin korkein oikeus päätti, että Hagia Sofian voi muuttaa moskeijaksi. Turkin presidentti Erdogan julisti välittömästi päätöksen tultua, että Hagia Sofia on avoinna muslimien jumalan palvontaa varten.

Turkin korkein oikeus päätti perjantaina, että Istanbulissa sijaitsevan historiallisen ortodoksikirkon, vuodesta 1934 saakka museona toimineen Hagia Sofian, voi muuttaa moskeijaksi.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti välittömästi oikeuden päätöksen tultua julki 1500 vuotta vanhan Hagia Sofian muslimien palvontapaikaksi.

Muslimit kokoontuivat oikeuden päätöksen jälkeen Hagia Sofian lähettyville juhlimaan entisen ortodoksikirkon ja museon uutta elämää Allahin palvontapaikkana.

– Jumalalle kiitos, että se palautetaan päätarkoitukseensa. Tänään tässä moskeijassa ylistetään jumalaa, paikalla ollut Osman Sarihan sanoi.

Turkin päätöstä on kritisoitu laajalti ja se saattaa syventää juopaa Turkin ja Kreikan välillä.

– Presidentti Erdoğanin poliittisen tahdon aikaansaama päätös on avoin provokaatio sivistynyttä maailmaa kohtaan, joka tunnustaa tämän monumentin ainutlaatuisen arvon ja ekumeenisen luonteen, Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni totesi julkilausumassaan.

Hagia Sofia on UNESCOn maailmanperintökohteiden listalla. Jos Turkki tekisi muutostöitä sopimatta asiasta UNESCO:n kanssa, järjestö saattaa harkita uudelleen monumentin asemaa maailmanperintökohteena.

Kathimerini (1, 2, 3), UNESCO.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa