Eurooppa Maahanmuutto

Turkin Erdoğan: ”Rajat pysyvät auki” – kymmenet tuhannet siirtolaiset pyrkivät Euroopan unioniin

Kuva Pixabay.

Presidentti Erdoğan sanoo Turkin ”avanneen portit”.

Merivoimien aluksia, sotilashelikoptereita, rannikkovartioston vartioveneitä – poliisin erikoisjoukot asettuvat asemiin Kreikan suljetulle rajalle. Euroopan ulkorajat ovat tulessa.

Tilanne Kreikan ja Turkin välisellä rajalla on erittäin kärjistynyt. Kreikan rajajoukot käyttivät eilen kyynelkaasua siirtolaisia vastaan, jotka olivat kokoontuneet Pazarkulen rajaylityspaikalle Turkin länsiosassa sijaitsevaan Edirnen maakuntaan.

Eräät siirtolaiset heittivät poliiseja kivillä. Sama tilanne oli monilla muillakin Kreikan ja Turkin välisen maarajan ylityspaikoilla. Kreikka on lähettänyt 50 sota-alusta valvomaan maan merialuetta.

– Suojajoukot ovat estäneet koko yön ajan laittomia rajanylityksiä, sanoo Kreikan puolustusministeri Nikos Panagiotopoulos. Eräät siirtolaiset onnistuivat kuitenkin ylittämään rajajoen kumiveneillä.

– Olemme avanneet portit, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Istanbulissa ja syytti EU:ta siitä, ettei se ole pitänyt kiinni pakolaissopimuksen sitoumuksista.

Tämän takia rajat Kreikan ja Bulgarian suuntaan tullaan avaamaan. Erdoğanin mukaan perjantaista lähtien jo 18 000 pakolaista on saapunut Turkin puolella EU-rajalle. Turkin presidentti muistuttaa, että ”päivän kuluessa heitä voi olla 25 000 – 30 000”.

Ateenassa Kreikan hallituksen tiedottaja Stelios Petsas sanoi, että yli 4000 siirtolaisen pääsy maahan on estetty rajalla. Pidätettyjä on 66.

– Kreikan rajoja loukataan järjestäytyneesti ja laittomasti, Petsas sanoi lauantaina pääministerin toimistossa pidetyn hätäkokouksen jälkeen.

Erdoğan aikoo sulkea rajat vain, jos EU pitää kiinni sopimuksesta ja ottaa vastaan Turkkiin saapuneita siirtolaisia.

– Me emme kykene majoittamaan ja ylläpitämään näin montaa pakolaista. Jos olette rehellisiä, niin silloin teidän on myös otettava osuutenne. Jos ette tee tätä, niin sitten pidämme portit auki, sanoo Turkin presidentti Erdoğan.

Lähteet Kathimerini, Bild.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit