Eurooppa Politiikka

Turkin hallitus järjestää Saksassa pro-Erdogan tilaisuuden

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

 

Turkin hallitus on ilmoittanut pitävänsä suurtapahtuman Saksan Oberhausenissa ensi viikonloppuna. Tilaisuuteen odotetaan yli 10.000 osallistujaa. König-Pilsener-Arenalla pidettävässä tilaisuudessa pääministeri Binali Yildirimin mukaan edistetään presidentti Erdoganin uutta perustuslakimuutosta.

Tilaisuudesta kertoi tiistain paperilehdessä „Westdeutschen Allgemeinen Zeitung“. Tiedon on varmistanut Eurooppalaisten turkkilaisten demokraattien unioni (UETD). Tilaisuuden järjestäjäksi on merkitty Turkin hallitus.

Yildirimin odotetaan edistävän Erdoganin kiistellyn presidentin oikeuksien laajennusta, jonka kansanäänestyksessä äänioikeuden omaavat myös Saksassa asuvat turkkilaiset. Virallisesti Yildirimin syy vierailla Saksassa on UETD-puolueen mukaan osallistuminen Münchenin turvallisuuskokoukseen.

Ei mikään reformi, vaan itsemurha“

Erdoganin valtaoikeuksien laajentamisreformi rajoittaa entisestään oikeusasteiden itsenäisyyttä. Huhtikuun 14. pidettävässä kansanäänestyksesä turkkilaiset päättävät saako presidentti Erdogan suoraan valtaansa ja kontrolliinsa perustuslakituomioistuimen, korkeimman oikeuden tuomareiden sekä syyttäjien neuvoston ja asianajajien neuvoston. Neuvostot nimeävät korkeimpien oikeusasteiden tuomarit.

„Uudet presidentin oikeudet purkavat valtiomahdin jaon ja kerää kaiken vallan yksiin käsiin“, varoittaa Metin Feyzioglu Turkin asianajakamarin puheenjohtaja. „Tämä systeemi ei ole meille uusi, koska meitä johdettiin samalla tavalla 600 vuotta sitten. Tuolloin johtajana oli Sulttaani“.

„Tämä ei ole mikään reformi, vaan itsemurha. En usko, että Turkin kansa haluaa tehdä itsemurhan ja uskoisin kansan äänestävän reformia vastaan“, toivoo Metin Feyzioglu.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit