Muu maailma

Turkin media: USA ja Turkki ovat tosiasiassa sodassa keskenään

Turkki ajaa Syyriassa toisenlaista linjaa, kuin USA. Turkin mediassa puhutaan, että molemmat NATO-maat ovat tosiasiassa sodassa keskenään.


Hallitusta lähellä olevat Stargazete-lehti analysoi, että vaikka USA ja Turkki ovat virallisesti liitossa keskenään, niin tosiasiassa ne ovat sodassa keskenään. Lehti kirjoittaa: ”NATO-jäsenyyden puitteissa Turkkia pidetään tärkeänä vain sen asevoimien koon takia. Turkkia ei ole otettu mukaan NATO:n päättäviin elimiin. Turkin NATO:lta saamat aseet ovat suoraan tai epäsuorasti USA:n hallinnassa. Näimme tämän jo vuonna 1964 Kyproksen kriisin yhteydessä Johnsonin kirjeestä. Läntinen liittouma on kauttaaltaan jarruttanut Turkin taloudellista ja sotilaallista kehitystä. Liittouma oli erityisen huolestunut, kun Turkki päätti lopultakin raivata pois tieltä kaikki maan eteläisellä rajalla uhanneet vaarat suojellakseen alueellista yhtenäisyyttään. Erityisesti USA:lla oli tässä tuhoisa rooli ja se otti suojiinsa Turkkia vastustavia puolueita.”

Yenicag-lehti toteaa, että USA:n ja Turkin välinen liitto Lähi-idässä on päättynyt. Kuitenkin Turkin pääministeri Binali Yildirim pyrkii edelleen löytämään keskitietä. Samalla on tullut selväksi kenen puolella USA on. USA on tukenut yksiselitteisesti PYD/PKK:n kurditaistelijoita. Nykyisessä tilanteessa on mahdotonta löytää yksimielisyyttä. Tässä yhteydessä myös NATO on osallistunut Turkin etelärajan takana olevien turkkilaisvastaisten voimien aseistamiseen.

Ensonhaber.com kertoo, että USA on rakennettuaan ensin ilmavoimien tukikohtia Hasakaan, Rumeilaan ja Kobaniin alkanut nyt rakentamaan Kobanin eteläpuolelle sotilastukikohtaa kouluttaakseen siellä PYD-taistelijoita. Pentagon aseistaa siellä Turkin varoituksista huolimatta PYD-taistelijoita kuljettamalla tukikohtien kautta aseita PYD-taistelijoille.

Turkki varoitta USA:ta hyökkäämästä Mosuliin: Se voisi laukaista valtavan pakolaisvirran, sadattuhannet voisivat lähteä liikkeelle päästäkseen pois sotatoimialueelta. Tämä kehityskulku voisi koskea myös Saksaa: Turkin kanssa tehty sopimus on edelleen epävarmalla pohjalla. Turkin presidentti Erdogan on useita kertoja viitannut siihen, että hänen maansa raja ottaa vastaan lisää pakolaisia on tullut jo vastaan. Tähän mennessä EU on maksanut vain murto-osan sovituista maksuista – mm. siksi, että Turkin ihmisoikeustilanne ei vastaa EU-standardeja ja Turkki kieltäytyy lieventämästä antiterrorilakejaan.

Reutersin mukaan Pohjois-Syyriassa Turkin rajalla on kuollut vähintään 20 henkilöä pommiräjähdyksessä. Autopommi räjähti lähellä Bab al Salamin rajanylityspistettä, kertoi kaksi silminnäkijää torstaina. Kuolleet olivat pääosin syyrialaisia kapinallisia. Tähän mennessä kukaan ei ole ottanut vastuuta teosta. Rajanylityspaikka sijaitsee lähellä Asasin kaupunkia, joka on Turkin tukemien maltillisten Syyrian kapinallisten tukikohta.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

  • 3
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset