Eurooppa Maahanmuutto

Turkin sisäministeri uhkaa lähettää ISIS-taistelijoita Saksaan – kansanedustaja Packalén: ”Voidaanko tätä pitää sotatoimena?”

Islamilaisen valtion taistelija. Kuva Wikimedia Commons.

Turkki uhkaa päästää vangitsemansa ISIS-terroristit Eurooppaan maanantaista alkaen. Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén kysyy, onko kyseessä sotatoimi Euroopan maita vastaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut lähettää vangitsemansa ISIS-terroristit kotimaihinsa, jos Euroopan maat syyttävät Turkkia Syyrian miehittämisestä. Turkki uhkasi jo aiemmin syksyllä 3,6 miljoonan siirtolaisen päästämisellä Eurooppaan, jos Turkki ei saa tukea toivomansa turvavyöhykkeen perustamiseen Syyrian pohjoisosaan.

Turkin sisäministeri toistaa Erdoğanin uhkauksen ja sanoo Turkin aloittavan ISIS-terroristien palauttamiset Saksaan maanantaista alkaen.

– Olemme sanoneet, että toimitamme ne teille. Maanantaina aloitamme, sisäministeri Süleyman Soylu sanoi.

– Sillä ei ole merkitystä, mitä Eurooppa, USA ja Venäjä sanovat, me tuomme rauhan tälle alueelle, sisäministeri jatkoi.

Turkin tähtäimessä ovat olleet erityisesti alueen sunni-islamistit vuosina 2015 ja 2016 Turkissa tapahtuneiden islamististen terrori-iskujen jälkeen.

Vangitut ISIS-terroristit ovat olleet ongelmana jo kauan, sillä Euroopan maat ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan niistä Lähi-itään lähteneitä ISIS-terroristeja. Toisaalta Turkki on arvostellut Länttä sen kieltäytymisestä ottaa vastaan henkilöitä, joilla on Euroopan maiden kansalaisuus.

Onko kyseessä sotatoimi?

– Onko Turkin toimet terroristien levittämiseksi Eurooppaan katsottava sotatoimeksi? kysyy kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén (ps.).

– Turkin aie lähettää ISIS-terroristeja Eurooppaan on uhka Naton yhtenäisyydelle ja eurooppalaisten turvallisuudelle. Turkin tempaus lähentelee sotatoimea sen liittolaismaita ja muuta Eurooppaa vastaan, Packalén jatkaa.

Kansanedustajan mukaan ”Turkki on täysin tietoinen, että eurooppalaiset oikeusvaltiot eivät voi tuomita näitä murhaajia, raiskaajia, orjuuttajia, kiduttajia, päänleikkaajia, sillä heidän tekemiä rikoksia on mahdotonta tutkia hajallaan Euroopan pääkaupungeissa.”

– Kun ensimmäinen Turkin lähettämä terroristi tekee iskun Euroopassa, onko Nato-maa mahdollisesti tehnyt sotatoimen toista Nato-maata tai sotilaallisesti liittoutumatonta maata vastaan? Packalén muistuttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit