Eurooppa Maahanmuutto

Turkista Kreikkaan pyrkinyt siirtolainen: ”Elämäni huonoin kokemus”

Kuva Shutterstock.

Karim, joka ei esiinny omalla nimellään, on yksi tuhansista Turkista Kreikkaan pyrkineistä siirtolaisista. Hän kertoo Infomigrants-sivustolla matkastaan Istanbulista Kreikan rajalle Edirneen ja matkan aikana saamistaan karvaista kokemuksista.

Karim kertoo olleensa matkalla kaksi päivää, ja ne olivat hänen tähänastisen elämänsä huonoimmat päivät. Karimia ei onnistanut. Hänen yrityksensä päästä Euroopan unioniin epäonnistui pahan kerran.

Karim kuuli kavereidensa kanssa perjantaina Istanbulissa, että rajat Kreikkaan ovat auki. Kreikan matkaa Aigeian meren yli pitkään suunnitellut Karim päätti tarttua tilaisuuteen. Hän ei tiennyt, missä raja oli, mutta seurasi muita rajalle matkaavia.

Miesten tapaama ja heidän määränpäänsä heti arvannut bussikuski kertoi ottavansa 100 liiraa matkasta rajalle. Miehet hyväksyivät tarjouksen ja matkasivat bussisaattueessa rajan suuntaan, kunnes bussin pysäytti ryhmä turkkilaisia. Miehet joutuivat maksamaan 100 liiraa ”poliisia varten”. Karim väitti vastaan, sillä hän oli käsittänyt rajan olevan auki, mutta maksoi lopulta vaaditun summan.

Kello 3 aamuyöstä bussi jätti matkalaiset kyydistään keskelle ei-mitään. Nyt miehiä lähestyi Toyota, jonka matkustajat puhuivat arabiaa. Nämä vaativat matkalaisia maksamaan 100 dollaria matkasta merelle. Tapaaminen päättyi ikävästi Karimin ja kavereiden kannalta, sillä Toyota-miehet ottivat neuvottelun tueksi aseen, jolla he uhkailivat matkalaisia. Karim sanoi, että hän ei halua ikävyyksiä. Hän haluaa vain parempaa tulevaisuutta itselleen ja koulutusta. Tilanne laukesi matkalaisten maksettua Toyota-miehille 50 dollaria kukin.

Noin kello 5 aamulla Karimista alkoi tuntumaan, että matka Eurooppaan ei ole aivan häntä varten. Hän halusi palata Istanbuliin, mutta kaverit vaativat jatkamaan matkaa kohti Kreikkaa. Kaverit kannustivat Karimia, että ”ihan varmasti me pääsemme Kreikkaan”.

Matkalaiset yhyttivät taksin, joka veloitti 300 liiraa matkasta Edirneen Kreikan rajalle. Kun kaverukset kello 6 aamulla saapuivat Kreikan rajalle, he saattoivat havaita Turkin poliisin ohjaavan siirtolaisia ulos busseista ja vievän näitä rajalle. Matkalaiset liittyivät ”ei-kenenkään-maata” kohti marssineeseen ryhmään.

Puolen tunnin kuluttua Kreikan lippu liehui horisontissa. Kaverukset päättivät poistua saattueesta ja livahtaa metsään tarkoituksenaan päästä oikotietä rajalle. Sitten matkalaiset törmäsivät kreikkalaisiin sotilaisiin, jotka käskivät heitä palaamaan takaisin Turkkiin. Kieltäytymisestä tulisi seuraamuksia.

Kaverukset lähtivät takaisin Turkkiin kunnes tapasivat turkkilaisen poliisin, joka käski heidän pysähtyä odottamaan rajan avaamista. Matkalaiset odottivat metsässä rajan avaamista 7 tuntia. Kello 20 matkalaisten toivo päästä Länteen hupeni lopullisesti, ja he päättivät palata Istanbuliin.

– Matka kesti vain kaksi päivää, mutta se opetti minulle niin monia asioita kaikesta tuskasta ja pahasta, mitä tästä maailmasta löytyy, Karim muistelee rankkaa matkaansa Kreikan rajalle.

  • 662
    Shares

Liity kannattajajäseneksi