Eurooppa Maahanmuutto

Turkki karkottaa laittomasti maassa olevia afgaaneja

Plane
Kuvituskuva. Kuva Dmitry Terekhov / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0
Turkki on karkottanut satoja afgaaneja Afghan airlines -yhtiön erikoislennoilla Itä-Turkista Erzurumin kaupungista. Erzurumissa on tällä hetkellä 3 000 laitonta afgaanisiirtolaista, ja heidät kaikki on tarkoitus karkottaa Kabuliin.

Ennen karkotusten aloittamista Turkin pääministeri Binali Yildirim tapasi afgaanipoliitikkoja Kabulissa. Pääministeri kiitteli Kabulia hyvästä ja ongelmattomasta yhteistyöstä.

Ensimmäisessä erässä 227 afgaania lennätettiin maasta ulos, ja seuraavat 500 lähtevät kohta perässä. Tammikuun jälkeen Turkkiin on saapunut laittomasti 15 000 afgaanisiirtolaista.

Osa laittomista siirtolaisista on pyytänyt itse päästä takaisin kotimaahansa. Takaisin pääsyä haluavat erityisesti ne, jotka eivät ole päässeet Turkista eteenpäin kohti vaurasta Eurooppaa.

– Erityisesti ne [haluavat palata Afganistaniin], jotka halusivat matkustaa Turkin kautta toisiin maihin, mutta eivät onnistuneet, kertoo Islamuddin Jurat, Afganistanin pakolaisministeriön tiedottaja.

Turkin television haastattelussa monet karkotettavat afgaanit kertoivat kuitenkin palaavansa ennen pitkää takaisin Turkkiin.

– Tietysti yritän uudelleen. Kotona on vain työttömyyttä eikä kovin turvallista, eräs nainen kertoi Turkin CNN:lle.

Turkki on afganistanista ja muista maista saapuvien laittomien siirtolaisten ensisijainen välietappi. Laittomat siirtolaiset saapuvat maateitse Iranista Erzurumiin Turkkiin.

Wochenblick

  • 202
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset