Eurooppa Rikos

Turkki karkotti islamilaisesta terrorismista epäillyn miehen Saksaan

Kuva Shutterstock.

Turkki palautti epäillyn terroristin Saksaan.

Äskettäin on uutisoitu, että Turkki palauttaa Saksaan terroristisista aikeista epäillyn Saksan kansalaisen.

Augsburgissa Baijerissa syntynyt 32-vuotias mies oli kesällä 2017 matkustanut Turkkiin, aikeenaan liittyä Al-Qaidaa lähellä olevaan Syyriassa toimivaan islamistiseen ryhmään. Mies lähti matkaan Augsburgissa asuvan turkkilaisen ja afganistanilaisen miehen kanssa.

Turkin viranomaiset pidättivät miehet, jotka olivat tutkintavankeudessa yli vuoden. Saksan kansalainen palautettiin lopulta 10. tammikuuta 2019 Münchenin kautta. Kahden muun olinpaikasta ei ole tietoa Turkin viranomaisten pitäessä tutkinnallisista syistä heidän tilanteensa salassa.

Augsburger Allgemeine kertoo, että palautettu mies on tätä nykyä tutkintavankeudessa Augsburgin seudulla Gablingenissa. Kyseiseltä seudulta on lähtenyt viranomaistietojen mukaan muutamia taistelijoita Syyriaan ja Irakiin. Muutamia seudulla asuvia poliisi pitää mahdollisina väkivaltaisten iskujen tekijöinä.

Karkotukset Saksaan ovat harvinaisia

Saksan kansalaisten palautukset ovat harvinaisia. Uutisoituja tapauksia ei juuri löydy. Elokuussa 2018 uutisoitiin sitävastoin tapauksesta, jossa oikeusistuin Nordrhein-Westfalenissa halusi jo karkotetun tunisialaisen palautusta Saksaan. Mies oli kuitenkin Tunisian kansalainen. Oikeusistuin katsoi, että oli tapahtunut menettelyvirhe. Tapauksesta nousi poliittinen kohu, jossa osavaltion pakolaisministerin eroa vaadittiin hätäisestä palautuksesta vastuullisena.

Palautettu henkilö on tiettävästi entinen Osama Bin Ladenin turvamies. Hän on elokuun uutisen tietojen mukaan Tunisiassa vapaalla jalalla. Viranomaiset eivät olleet suostuneet palautuspyyntöön, koska se loukkaisi maan suvereniteettia.

Saksa karkottaa itse yli 20 000 henkilöä vuosittain

Saksasta karkotettiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita vuonna 2017 lähes 24 000 henkilöä. Vuoden 2018 lokakuun loppuun mennessä karkotettuja oli vajaat 20 000 henkilöä.

Asiasta esitti hiljaittain kysymyksen vapaiden demokraattien (FDP) liittopäiväryhmä. Samassa yhteydessä kävi ilmi, että karkotettavien säilöönottoa varten koko maassa on vain 427 paikkaa. Kahdeksalla osavaltiolla kyseisiä sijoituspaikkoja ei ole lainkaan. FDP:n pakolaispoliittisen edustajan mukaan tämän seurauksena monet palautettavat piiloutuvat viranomaisilta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit