Muu maailma

Turkki – matkalla kohti diktatuuria

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoganin AKP-puolue ja tukipuolue MHP runnoivat läpi perustuslakimuutokset, jotka tekevät opposition toiminnan miltei mahdottomaksi, sekä mm. lisäävät internetin valvontaa.

Ankaran viikko oli myrskyinen. Eduskunnassa tapeltiin nyrkein, mutta lopulta se ei auttanut ketään. Oppositiopuolueiden CHP:n ja HDP:n vastarinta ei auttanut, kun Erdoganin AKP ja MHP runnoivat lait läpi enemmistöllään. Kaikki yhden miehen diktatuuriin suuntaavat lait menivät keskiviikkona ensimmäisellä äänestyskierroksella läpi ilman muutoksia. Toinen äänestyskierros torstaina oli ensimmäisen pikauusinta, ja Erdoganin suunnitelmissa on pitää kansanäänestys maaliskuussa, jolloin hän voi sinetöidä valtansa.

Viimeisten kyselyiden mukaan kansa vastustaa Erdoganin uudistuksia, jotka mahdollistaisivat hänelle vallassa pysymisen käytännössä loputtomiin. Uudistusten jälkeen eduskuntakaan ei voisi pysäyttää miestä.

Oppositio puolue CHP haluaa tarkistuttaa äänestykset perustuslakituomioistuimella, koska useat edustajat äänestivät avoimesti rikkoen vaalisalaisuutta. Lukuisat NGO:t ja kansalaisryhmät pitivät mielenosoituksia ja tiedotustilaisuuksia viikonloppuna ennen äänestyksiä. Parlamentin edessä ei äänestyspäivinä mielenosoituksia näkynyt, koska poliisi oli ne kieltänyt.

Edellisen viikon ja viikonlopun mielenosoituksissa poliisi pidätti yli 500 ihmistä. Tämä on pieni lisä viime kesän vallankumousyrityksen jälkeen pidätettyjen yli 90.000 ihmisen massaan. Pidätetyistä on vangittuna edelleenkin yli 42.000 ihmistä. Turkki on joutunut rakentamaan lisää vankiloita Erdoganin pidätysaallon takia. Lisäksi vuoden 2016 lopulla armahdettiin yli 30.000 rikollista, jotta vankiloihin saatiin tilaa poliitisille vangeille. Näihin poliittisiin vankeihin/vastustajiin kuuluu mm. USA:ssa asuvan oppositiojohtajan Gülen:in tukijat, journalistit, kurdi-aktivistit, HDP-poliitikot ja yleensä ihmiset, jotka sanovat julkisesti olevansa Erdogania vastaan.

Jennifer Clement, kansainvälisen PEN – järjestön johtaja, vaati julkisesti maailmalta solidaarisuutta turkkilaisia journalisteja kohtaan. „Tänään Turkin vankiloissa on noin 150 journalistia. Tämä määrä on enemmän, kuin Kiinassa, Egyptissä ja Eritreassa. Yli 170 uutistoimitusta ja 30 kustantajaa on suljettu.“ Erdoganin perustuslakimuutokset tulevat hiljentämään opposition lopullisesti ja rajoittamaan sananvapautta rajattomasti.”

Internetin lisääntyvä valvonta

BirGünin mukaan tällä hetkellä Turkissa tarkkaillaan jatkuvasti yli 68.000 sosiaalisen median tiliä poliisin toimesta. Tästä valvonnasta on poikinut melkein 18.000 syytettä. Ainakin 1734 ihmistä on pidätetty ja vangittu mielipiteensä vuoksi. Hallitus aikoo rakentaa oman tietokeskuksen , johon voidaan kerätä kaikki kotimainen tieto esim. FB- ja Twitter-tileiltä. Liikenneministeri Ahmet Arslan perusteli tätä datakeskusta tietoturvalla ja cyberhyökkäysten torjunnalla. Datakeskuksen tarkoitus on kuitenkin lisätä valvontaa ja mahdollistaa tietoihin pääsy suoraan ja esteettä. Tähän mennessä mm. Twitter – palvelu on kieltäytynyt Turkin hallituksen pyynnöistä välittää käyttäjätietoja Turkkiin.

Evoluutioteoria väistyy Jihadin edestä

Turkin opetusministerin uuden opetussuunnitelman mukaan, tulevat sukupolvet eivät kuulu evoluutioteorian piiriin. Evoluution sijaan alkaa kahdeksannelta luokalta alkaen „Jihad-konsepti“, jonka mukaan oppilaille opetetaan Jihad-värssyjä. Oppositiopuolue CHP kritisoi muutosta ja vetoaa Turkin valtion perustaneen Atatürkin perintöön erottaa valtio uskonnosta.

Turkin uusi opetussuunnitelma tuo myös uskonnolliset Imam-Hatip -koulut katukuvaan. Näissä kouluissa on tarkoitus opettaa arabiaa alusta alkaen. Lisäksi useita entisiä Gülen – kouluja on muutettu uskonnollisperusteisiksi valtionlaitoksiksi.

Turkin kaaosta lisää oikeusjärjestelmässä ja poliisissa suoritettu puhdistus ja uhkaavan diktatuurin tuoma paine talouteen. Turkin Liira on laskenut tasaisesti niin euroon, kuin dollariinkin verrattuna, ja investoinnit odottavat varmuutta tulevasta tai ovat vetäytyneet muualle. Turkin työttömyysluvut nousevat jatkuvasti ollen tällä hetkellä noin 12%. Työttömien määrä on noussut viime vuodesta noin puoli miljoonaa. Tämä johtuu ainakin osittain poikkeustilan tuomista rajoituksista ja poikkeustilaa seuranneiden tapahtumien luomasta epävarmuudesta.

Presidentti Erdogan ei ole kuunnellut talouden ja keskuspankin varoituksia, vaan vaatinut kansalaisia tukemaan liiraa vaihtamalla ulkomaan valuuttansa liiroiksi. Kansalaiset, jotka ostavat liiroillaan vahvoja länsivaluuttoja, Erdogan nimesi terroristeiksi. „Terroristi ase kädessä ei eroa terroristista, jolla on euro tai dollari kädessä!“  Samaan hengenvetoon Erdogan syytti oppositiota perustuslakimuutoksen jarruttamisesta ja mustamaalauksesta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit