Eurooppa Politiikka

Turkki muuttaa historiallisen kirkon moskeijaksi

Choran ortodoksikirkko. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Turkin valtioneuvosto, maan ylin hallinnollinen tuomioistuin, on hyväksynyt historiallisen Choran ortodoksikirkon muuttamisen moskeijaksi.

Nykyään museona toimiva Istanbulissa sijaitseva Choran ortodoksikirkko kirkko on rakennettu keskiajalla Bysantin aikana. Kohta historiallinen kirkko saa uuden elämän Allahin palvontapaikkana. Turkin valtioneuvosto, maan ylin tuomioistuin, on päättänyt muuttaa kirkon moskeijaksi, kertoo Greek Reporter.

Nyt arvellaan, että toimenpide on vasta alkua. Seuraavaksi Hagia Sofian myös museona toimivan historiallisen ortodoksikirkon pelätään kokevan saman kohtalon. Turkkilainen konservatiivinen islamilainen julkaisu Yeni Safak uutisoi, että Choraa koskeva päätös on esimerkki Hagia Sofian tulevasta kohtalosta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on useaan otteeseen uhannut Hagia Sofian kirkon muuttamisella moskeijaksi.

– Se on todennäköistä. Saatamme jopa muuttaa nimen Ayasofyan moskeijaksi, Erdoğan on todennut.

Choran ortodoksikirkon rakennutti keisari Aleksios I Komnenos 1000-luvulla. Kirkko muutettiin ottomaanihallinnon aikana moskeijaksi, mutta vuonna 1935 kirkko muutettiin taas, tällä kertaa museoksi. Vuonna 2005 jätetty kanne kuitenkin haastoi vuoden 1935 päätöksen. Haasteen mukaan kirkko on edelleen moskeija ja kuuluu Fatih Sultan Mehmet -säätiölle. Turkin valtioneuvoston päätös vahvistaa tämän käsityksen.

Choran ortodoksikirkko on harvinaisuus, sillä se on sisäosiltaan lähes kauttaaltaan alkuperäinen.

Turkkilaisista 98 prosenttia on islaminuskoisia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa