Eurooppa Politiikka

Turkki-sopimus: Saksa voisi ottaa vastaan valtaosan pakolaisista


EU-huippukokouksen tärkeimpiä tuloksia ei mainita virallisissa lausunnoissa. Jo kauan valmistellun suunnitelman mukaan Saksa saattaisi ottaa valtaosan Turkista tulevista pakolaisista. Hanke liittyy kaasuputkeen, joka tulisi antamaan EU:lle vaihtoehdon Venäjän kaasulle.


Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin mukaan EU:n valtio- ja hallitusjohtajat ovat päässeet yhteiseen kantaan Turkin kanssa pakolaiskriisin johdosta tehtävän sopimuksen suhteen. Perjantain vastaisena yönä sovitulle toimenpidepaketille pitää saada vielä Turkin hallituksen hyväksyntä.

Sopimus tulee vastaamaan oleellisin osin Angela Merkelin ja Turkin presidentti Erdoganin tekemää sopimusta. Se kattaa ilmeisesti kuitenkin vain pienen osan Saksan, Turkin ja USA:n keskenään valmistelemasta ratkaisusta.

George Sorosin rahoittaman ”European Stability Initiative” -ajatuspajan (ESI) johtaja Gerald Knaus on jo useiden kuukausien ajan toiminut liittokansleri Angela Merkelin neuvonantajana pakolaiskriisiin liittyvissä asioissa. ESI esitteli jo lokakuussa suunnitelman, joka tullaan nyt myös panemaan toimeen.

Alkuperäinen suunnitelma koostui kahdesta osasta: Ensiksi Saksan tulee ”antaa turvapaikka 500.000 Turkissa rekisteröidylle Syyrian pakolaiselle”. Tämän tulee tapahtua 12 kuukauden kuluessa. Muut Euroopan valtiot voivat osallistua tähän vapaaehtoisesti. Samalla Turkki sitoutuu ottamaan takaisin ”kaikki uudet maahanmuuttajat”, jotka ovat tulleet Turkista Kreikkaan.

Itävaltalainen Knaus kertoi wieniläiselle Die Presse -lehdelle, että ”taustalla on valmiina jo pitkälle neuvoteltu paljon radikaalimpi ajatus” ja se tullaan ”julkistamaan todennäköisesti hyvin pian”: Knaus totesi, että ”halukkaiden koalitio” tulee ottamaan päivittäin vastaan 900 syyrialaista – ”riippumatta siitä, kuinka monta syyrialaista tulee meren yli Kreikkaan”. Kokonaismäärä tulisi olemaan noin 300.000 henkilöä vuodessa – se on vähän vähemmän, kuin mitä alkuperäisessä Soros-suunnitelmassa oli.

Syy pakolaisten enemmistön siirrolle on ilmeinen: EU-huippukokouksessa ehdotettu yksi-yhtä-vastaan -ratkaisu ei riitä Turkin tilanteen merkittävää helpottamista varten. Lisäksi se ei ole Geneven pakolaissopimuksen mukainen, kuten ihmisoikeusjärjestöt ovat valittaneet ajatuksen julkistamisesta lähtien. Halukkaiden koalitioon kuuluvat tällä hetkellä Saksa, Portugali ja Ruotsi. Itävalta ei ole vielä tehnyt päätöstä. Oletettavasti Merkel onnistuu taivuttelemaan myös joitakin muita maita ottamaan vastaan pienempiä määriä pakolaisia. Samalla ratkaisu voitaisiin esitellä kasvot säilyttäen eurooppalaisena ratkaisuna.

Tämä tapa on Knausin mukaan parempi organisatorisista syistä, koska tutkinta ja rekisteröinti voitaisiin tehdä Turkissa. Knaus pitää valintaprosessia välttämättömänä. Hän totesi Die Welt -lehdelle: ”Väestön hyväksyntä pakolaisten vastaanotolle on tärkeää. Jos olisimme alkaneet jo aiemmin toimia kiintiöratkaisun puitteissa, niin hyväksyntä tälle olisi ollut Euroopassa paljon suurempaa kuin nyt. Mielestäni myös Ruotsi ja Itävalta olisivat olleet silloin meidän puolellamme. Valitettavasti prosessi irtaantui viime vuonna hallinnasta. Meillä ei ollut mitään tietoa siitä, ketä tuli maahamme. Se herätti pelkoja.”

Soroksen suunnitelmasta on ilmeisesti sovittu myös USA:n hallituksen kanssa. Angela Merkel tukee näin USA:n geopoliittisia suunnitelmia. Sillä on alueella energiapoliittisia erityisintressejä: He suunnittelevat Transadria-kaasuputkea (TAP). USA tulee ajamaan voimakkaasti TAP-putken rakentamista. Se kulkee Turkin rajalta Kreikkaan, Albaniaan ja sitten Otranton salmen kautta Italiaan. Tällä reitillä sijaitsee eräs tärkeimmistä Eurooppaan johtavista pakolaisreiteistä. Se on ylikuormittunut erityisesti Balkanin reitin sulkeuduttua.

USA:lla ei ole siten mitään intressiä destabilisoida TAP-aluetta. Lisäksi he haluavat varmistaa, että Euroopan kaasun tuonti tapahtuu pitkin putkea, joka ei ole Venäjän, vaan USA:n hallinnassa. USA ja Venäjä kamppailevat keskenään Euroopan energiamarkkinoista.

Tässä yhteydessä on mielenkiintoista, että myös venäläiset aikovat rakentaa kaasuputken Syyrian halki. Venäjän yllättävä vetäytyminen Syyriasta voisi siksi viitata siihen, että Venäjän ja USA:n kesken on syntynyt sopimus: Näin voitaisiin turvata kummankin suurvallan geopoliittiset intressit. Raaka-aine -sivusto Oilprice.net on analysoinut kaasuputkihankkeen ja Syyrian sodan välistä yhteyttä ja päätynyt siihen, että kaikki osapuolet haluavat päästä eroon riippuvuudesta Saudi-Arabian öljyyn.

USA:n rooliin liitty myös mediassa pääosin vaille huomiota jäänyt USA-diplomaatti Victoria Nulandin vierailu Idomenissa. Kreikkalainen Kathimerini -lehti kertoi voimakkaista puheistaan (”fuck the EU”) ja roolistaan Euroopan erikoislähettiläänä Ukrainassa tunnetuksi tulleen Nulandin torstain vierailusta Idomenin pakolaisleirillä Pohjois-Kreikassa (Video artikkelin alussa).

Turkkilainen Haberler-uutisportaali kertoo, että Nuland oli sanonut Idomenissa: ”Näiden ihmisten puolesta on tehtävä enemmän. Ateena on esittänyt Washingtonille suoran pyynnön. Tällä vaikealla hetkellä olen täällä, amerikkalais-kreikkalaista solidaarisuutta. Me tulemme työskentelemään yhdessä ratkaistaksemme pakolaisten jako-ongelman EU:n sisällä. Lisäksi haluamme auttaa, että EU:n ja Turkin välisestä sopimuksesta tulee oikeudenmukainen ja selkeä. On aika ottaa maahanmuuttajat paremmin vastaan.”

USA:n ulkoministeriö ilmoittaa, että 11. maaliskuuta Nuland tapasi Kreikan hallituksen edustajat Ateenassa keskustellen kaikista bilateraalisista ja alueellisista kysymyksistä, sekä samalla myös Kreikan tekemästä avunpyynnöstä USA:lle maahanmuutto-ongelman ratkaisemiseksi.

Tässä kontekstissä voi myös selvitä, miksi Angela Merkel odotti niin kauan varsinaisen pakolaiskriisiä koskevan suunnitelman julkaisemista – vaikka hän oli ollut jo kauan perillä Soros-suunnitelmasta, joka todennäköisesti oli myös perustana kanslerin yhdessä Turkin kanssa EU-huippukokouksessa esittämälle ehdotukselle: Merkel ilmeisesti odotti osavaltiovaaleja, sillä hän ei halunnut kuumentaa lisää avoimien rajojen politiikkansa aiheuttamaa mielialaa Saksassa. Tiedolla siitä, että Saksa mahdollisesti ottaisi vastaan enemmistön pakolaisista, olisi voinut olla vakavia seurauksia vaaleissa, jotka jo ilman tätä perspektiiviä johtivat tektonisiin siirtymiin AfD:n eduksi.

Knaus katsoo, että Ankara-Berliini -akseli on ratkaiseva Venäjän vastaiselle geopoliittiselle linjalle. Hän totesi eräässä Die Welt -lehden haastattelussa, että Saksa teki virheen luottamalla liikaa EU-Komissioon: ”Saksa oli jo varhain perillä monista seikoista. He tekivät kuitenkin sen virheen, että he luottivat toimeenpanossa liikaa Komissioon. Saksan olisi pitänyt ottaa ohjakset jo aiemmin omiin käsiinsä.”

Knaus näkee Die Weltin mukaan Saksan roolin olevan Turkin ja USA:n partnerina toimiminen. Tästä juontuu yhteinen intressi ottaa vastaan pakolaisia: ”Saksa ei sortunut muiden maiden tavoin islamvastaiseen retoriikkaan. Samaan aikaan Ankara näkee, mihin tukalaan geopoliittiseen tilanteeseen joudutaan Euroopan muslimivihamielisten hallitusten ja vahvan Putinin puristuksessa. Vauras ja kumppanuuteen sitoutunut Berliini voi olla hyvin arvokas Turkille ja sen pyrkimyksille lähentyä Eurooppaa.”

Tässä kehä sulkeutuu myös TAP-kaasuputken osalta: Amerikkalaiset haluavat ajaa venäläiset ulos Euroopan energiamarkkinoilta. Oman energiapolitiikan puuttuessa eurooppalaiset ovat nykyisin tosiasiassa täysin riippuvaisia Venäjästä. Jos molemmat kaasuputket – amerikkalaisten ja venäläisten duopoli – rakennetaan, niin EU:n energiapoliittinen pelivara kasvaisi huomattavasti.

Se, että tämän tavoitteen takia käytiin murhaavaa sotaa ja sadat tuhannet joutuivat pakenemaan Syyriasta ja Irakista, nähdään osapuolten – Venäjä, USA ja EU – geopoliittisesta näkökulmasta ilmeisesti vain tahattomina vahinkoina.

Ainakin Soros-suunnitelma johtaa tosiasiassa siihen, että maahanmuutto Eurooppaan ei tapahdu enää täysin hallitsemattomasti ja oikeutta turvapaikkaan ei poisteta. Ei ole ollenkaan tiedossa, mitä takeita EU saa siitä, että Turkki kohtelee pakolaisia ihmisarvoisesti. Yhtä epäselvää on myös se, voidaanko Saksassa todella saada palautettua väestön hyväksyntä näille toimille. Avointa on myös, tuleeko EU:lla olemaan hankkeen aiheuttaman ilmeisen jakautumisen johdosta enää voimaa esiintyä poliittisena unionina, joka kohoaa suurta ja vetovoimasta markkina-aluetta laajemmaksi toimijaksi.

Toimitus
19.3.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Arabit on eläimiä

Kyllä tulee kallista kaasua tai ellei sakut sitten rupee taas käyttään kaasua perinteisiin tarkotuksiin niin sitten kyllä ymmärtäisin paremmin..houkutellaan elukka ählämit ensin tänne ja sit kaasua..kyllä siitä hyvä tulee:):):)

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa