Eurooppa Maahanmuutto

Turkki syyttää Kreikkaa 60 000 siirtolaisen laittomasta palauttamisesta

Kolmansien maiden siirtolaisia Thessalonikissa vuonna 2018. Kuva Shutterstock.

Turkki väittää Kreikan palauttaneen laittomasti kymmeniä tuhansia siirtolaisia Turkkiin.

Turkin sisäministeriön mukaan kyse on lähes 60 000 siirtolaisesta viimeisten 12 kuukauden aikana, kertoo Kronen Zeitung.

Suurin osa tapauksista on pakistanilaisia (16 435), afgaaneja, somaleja, bangladeshiläisiä ja algerialaisia. Syyrialaisia on 4500. Turkin mukaan yksinomaan lokakuussa 2019 palautettujen määrä olisi 6500.

Kreikka kiistää palautusten laittomuuden. Ulkoministeri Alexandros Gennimatas sanoo, että Kreikka on perustuslaillinen maa.

Siirtolaisongelma hiertää välejä

Kiista Kreikan ja Turkin välillä ei ole ensimmäinen siirtolaisten ollessa kyseessä. Kreikan hallitus päätti syyskuun lopussa, että Turkin olisi otettava vastaan 10 000 pakolaista Kreikan ylikuormitetuista pakolaisleireistä ensi vuoden loppuun mennessä. Avustusjärjestöt kritisoivat voimakkaasti päätöstä, sillä ne haluavat siirtolaisten uudelleensijoitusta EU-jäsenmaihin.

Saksan hallitus kehotti syyskuussa Kreikkaa palauttamaan tulijoita Turkkiin. Ankaraa on myös muistutettu sopimuksesta, jossa turkkilaisten viisumivapauden vastapainoksi maa lupasi ottaa vastaan laittomasti Turkin kautta Eurooppaan pyrkivät.

Myös Turkki on pyrkinyt sitomaan siirtolaisasian Turkin viisumivapauteen Euroopan unionin alueelle. Turkin ulkoministeri Mevlut Çavuşoğlu uhkasi kesällä, että Turkki poistuu EU:n kanssa vuonna 2016 tekemästään siirtolaissopimuksesta, jos maan kansalaisille ei anneta viisumivapaata pääsyä Schengen-alueelle.

Euroopan unioni laati vuonna 2016 Turkin kanssa siirtolaissopimuksen hillitsemään EU:n ydintä kohti vaeltavia siirtolaisvirtoja. EU on budjetoinut 6 miljardia euroa Turkille suunnattuihin avustuksiin, joiden tarkoitus on auttaa maata siirtolaisten hallinnoimisessa. Summasta suurin osa on jo siirretty Turkille.

Siirtolaisvirta Turkin kautta Kreikkaan on katkeamaton

Siirtolaisvirta Turkista Kreikkaan jatkuu katkeamattomana. Kuluvan vuoden heinäkuun alun ja marraskuun 10. päivän välisenä aikana Kreikkaan oli saapunut kaikkiaan 41 044 siirtolaista meri- ja maateitse. Tämän vuoden aikana siirtolaisia oli marraskuun 10. päivään mennessä saapunut kaikkiaan 59 448. Pelkästään marraskuun 10 ensimmäisen päivän aikana Kreikkaan saapui 2355 siirtolaista.

Tämän vuoden aikana Kreikkaan saapuneiden siirtolaisten lähtömaita ovat muun muassa Afganistan (37,4%), Syyria (27,6%), Kongo (7,3%), Irak (6,7%), Palestiina (5,6%) sekä Iran (1,8%).

Korjattu ingressiä 16.11 klo 15:16

  • 406
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset