Eurooppa Politiikka

Turkki uhkaa irtisanoa siirtolaissopimuksen EU:n kanssa, jos turkkilaisille ei myönnetä vapaata pääsyä Schengen-alueelle

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu. Kuva Meghdad Madadi, Tasnim News Agency / CC BY 4.0

Turkki uhkaa katkaista siirtolaissopimuksen EU:n kanssa, jos maan kansalaiset eivät saa viisumivapaata pääsyä Euroopan vapaan liikkuvuuden alueelle.

Turkin ulkoministeri Mevlut Çavuşoğlu on uhannut, että Turkki poistuu EU:n kanssa vuonna 2016 tekemästään siirtolaissopimuksesta, jos maan kansalaisille ei anneta viisumivapaata pääsyä Schengen-alueelle. Vapaan liikkuvuuden salliva Schengen-alue kattaa tällä hetkellä 26 Euroopan maata. Schengen-alueeseen eivät kuulu Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Romania ja Britannia.

Ulkoministeri sanoi aiemmin tällä viikolla antamassaan haastattelussa, että siirtolaissopimus tultaisiin irtisanomaan siihen saakka, kunnes EU:n kanssa on päästy sopimukseen viisumivapaudesta.

– Emme odottele EU:n ovella. Takaisinottoa [siirtolaisten] koskeva sopimus ja viisumivapautta koskeva sopimus astuvat voimaan yhtä aikaa, ministeri sanoi.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu sanoi aiemmin tällä viikolla, että Euroopan hallitukset pystyvät käsittelemään uutta siirtolaisvyöryä korkeintaan puolen vuoden ajan. Sitten hallitukset tulevat kaatumaan. Tilanne voi tulla eteen, jos Turkin hallitus lopettaa siirtolaisvirran hillitsemisen.

Euroopan unioni laati vuonna 2016 Turkin kanssa siirtolaissopimuksen hillitsemään EU:n ydintä kohti vaeltavia siirtolaisvirtoja. EU on budjetoinut 6 miljardia euroa Turkille suunnattuihin avustuksiin, joiden tarkoitus on auttaa maata siirtolaisten hallinnoimisessa. Turkki on saanut summasta jo 5,6 miljardia euroa.

Euroopan komission varatiedottaja Natasha Bertaud kommentoi keskiviikkona vain, että ”molemmat osapuolet ovat sitoutuneet toteuttamaan yhteisen lausuntonsa”. Hänen mukaansa EU:n Turkin kanssa solmima siirtolaissopimus on ehtona viisumivapaudelle.

EU aloitti vuonna 2013 viisumivapausprosessin Turkin kanssa. Yhtenä ehtona viisumivapaudelle on yhtenäisen Kyproksen itsenäisyyden tunnustaminen, mitä Turkki ei ole vielä tehnyt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa