Kolumnit

Turkki valtaa Eurooppaa uskonnollisen organisaationsa avulla

Diyanet Länsi-Euroopassa.
Turkin läsnäolo ja valta Euroopassa kasvaa jatkuvasti ja aiheuttaa yhä kasvavan uhan Euroopan turvallisuudelle. Turkki ei käytä tähän valtaamiseen totuttuja geopoliittisia välineitä, vaan valtionsa uskonnollista ministeriötä, Diyanetia.

Nykyään Turkissa valtio ja uskonto liittyvät kiinteästi toisiinsa. Islamistisen AKP:n (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) valtaan nousun jälkeen uskonnon rooli on kasvanut Turkin sisä- ja ulkopolitiikassa. Osana tätä politiikkaa on Turkin uskonnollisten asioiden ministeriö, Diyanet.

Diyanet on perustettu vuonna 1924 hallinnoimaan Turkin uskonnollisia yhteisöjä. Kemalistit perustivat järjestön korvaamaan ottomaanien valtakunnan aikaisen Shaykh al-Islamin. Diyanet operoi Euroopassa nykyään jopa 2 000 asioimistoa, ja näistä suurin osa on moskeijoita.

Diyanet Länsi-Euroopassa. Kuva Gefira.

Euroopassa ei ole toista yhtä merkittävää poliittista tai uskonnollista, ulkopuolelta johdettua organisaatiota joka olisi yhtä laajalle levinnyt Euroopan unionissa ja jonka ideologiat olisivat yhtä etäisiä kantaeurooppalaisille.

Diyanet haluaa palauttaa Turkin aseman islamilaisena valtiona

1990-luvulta alkaen Euroopan poliittinen eliitti on hyväksynyt massamaahanmuuton, ja media, akateeminen maailma sekä tietysti poliittinen eliitti ovat kaikki vakuuttaneet kansalle, että Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä sekä Keski-Aasiasta saapuvista siirtolaisista tulee brittejä, saksalaisia, ranskalaisia … heistä tulisi eurooppalaisia ja he omaksuisivat eurooppalaiset elämäntavat ja arvot. Turkkilaisilla oli jopa erityisasema, sillä maasta piti tulla Euroopan unionin jäsen.

Lännen poliitikot olettivat myös, että Turkki ja turkkilaiset sopeutuvat lännen kulttuureihin, demokratiaan ja sekularismiin. Tuhatvuotinen vihanpito islamilaisen ja kristityn maailman välillä näytti kuuluvan historiaan. Länsimaihin muuttaneet muslimit kuitenkin muodostavat omia rinnakkaisyhteiskuntiaan ja Turkissa vallan ottanut puolue, AKP, toimii omilla tavoitteillaan. Se haluaa palauttaa Turkin aseman ottomaanien aikaisena islamilaisena valtiona.

Diyanetin johtaja tohtori Ali Erbaş twiittasi 6. huhtikuuta: ”Olemassaolomme tavoite on, että maailma perustuu hyville asioille”. Tämän on tulkittu tarkoittavan islamin äärimmäistä tavoiteta – koko maailman hallitsemista.

Diyanet on nykyään paneurooppalainen poliittinen ja uskonnollinen voima, mikä ei kiinnosta ainoastaan islamistisia ja nationalistisia turkkilaisia, vaan myös muualla Euroopassa oleskelevia turkkilaisia. Diyanet pyrkii yhdistämään kaikki Euroopan muslimimaahanmuuttajat turkkilaisen lipun alle, ja tähän se saa tukea Turkin nationalisteilta.

Diyanetistä on kehittymässä merkittävä yhteiskunnallinen ja uskonnollinen organisaatio Euroopan islamilaisissa yhteisöissä. Tämä saattaa johtaa siihen, että tulevaisuudessa ilman Diyanetin apua järjestyksen pitäminen Euroopan islamilaisvaltaisilla alueilla tulee olemaan mahdotonta. Looginen tulkinta tästä on se, että eurooppalaiset viranomaiset hallitsevat lähiöitä Ankaran ohjaaman uskonnollisten asioiden ministeriön kautta.

Tulevaisuus näyttää oudolta

Tulevaisuus näyttää oudolta. Kansallisen identiteetin puuttuminen Euroopassa antaa poliittiselle islamille ja turkkilaisille mahdollisuuden saada valtaa lännessä. 10-20 vuoden kuluessa eurooppalaiset kaupungit tulevat olemaan länsimaiden ulkopuolelta tulleiden ihmisten kansoittamat, kun taas kantaväestön yhteisöt tulevat sijaitsemaan pääasiassa maaseudulla.

Monille länsimaiden asukeille ajatus Hannoverin tai Rotterdamin muuttumisesta turkkilaiseksi alueeksi kuulostaa salaliittoteorialta, mutta historiaa, geopolitiikkaa ja väestötiedettä tuntevat ymmärtävät, että tällainen muutos saattaa todellakin tapahtua muutamassa vuosikymmenessä.

Gefiran julkaisua mukaellen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit