Kotimaa Rikos

Turkkilaismies osti ravintolaansa kylmäkaapin, jätti laskut maksamatta ja myi koneen internetissä

Kuva muokattu Hezzu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Myyjäliikkeen työntekijä huomasi maksamatta jääneen kylmäkoneen olevan myynnissä internetissä, minkä jälkeen petos alkoi purkautumaan.

Nimensä perusteella turkkilaistaustainen mies osti vuonna 2018 kylmälaiteliikkeestä ravintolatoimintaa varten kylmäkaapin. Mies sai laitteen todella edullisesti, sillä koneen listahinta oli 2336 euroa, mutta kaupat tehtiin noin hieman yli 1600 eurosta sisältäen arvonlisäveron. Mies tilasi myyjäliikkeeltä myös asennuksen, mikä sisältyi sovittuun hintaan.

Turkkilainen halusi hoitaa maksun kokonaan laskulla mihin myyjäliike suostui, ja osapuolet sopivat kahdesta samansuuruisesta maksuerästä.

Kun maksun aika tuli, rahoja ei kuitenkaan ilmestynyt myyjäliikkeen tilille. Sitten myyjäliikkeen työntekijä huomasi, että laite oli myynnissä internetissä 750 euron hintaan.

Turkkilainen ei ollut missään yhteydessä myyjäliikkeeseen maksamattomien laskujen selvittämiseksi, ja koska mies ei ollut reagoinut perintäkirjeisiinkään, myyjäliike teki rikosilmoituksen.

Asiaa käsiteltiin aikanaan käräjäoikeudessa, missä turkkilainen väitti, että kylmäkaapin hinnaksi oli sovittu 600 euroa ja sekin maksettavaksi kahdessa 300 euron erässä. Mies oli myynyt laitetta 750 hintaan, koska hinnassa piti olla tinkivaraa. Laite olikin mennyt kaupaksi muutaman muun tavaran kanssa 760 eurolla.

Lisäksi mies väitti, että hän oli saanut myyjäliikkeeltä vain 600 euron laskun, minkä hän oli jättänyt maksamatta, koska hänen yrityksellään meni huonosti. Laskujen maksamatta jättämistä mies perusteli sillä, että hänen liiketoimensa eivät olleet hyvässä kunnossa.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen väitteitä sovitusta alhaisesta ostohinnasta, ja koska ostohetken ja laskujen lähettämisen välillä oli kulunut vain vähän aikaa, oikeus katsoi miehen olleen ostohetkellä varsin hyvin tietoinen tietoinen todellisesta maksukyvystään.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi turkkilaismiehen petoksesta 45 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa kertyi yhteensä 270 euroa. Turkkilaismies joutuu korvaamaan myyjäliikkeelle petoksella saamansa edun 1352 euroa, mikä koostuu arvonlisäverottomista kylmäkaapin arvosta sekä toimitus- ja asennuskuluista.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 478
    Shares