Kotimaa

Turku sai Suomen ensimmäisen sukupuoli-ideologisen suojatien

Kuva Seppo Kemppainen / Turun kaupunki.

Turun kaupunki on ottanut käyttöön ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sateenkaariväreihin maalatun suojatien. Sateenkaaren värit maalattiin tiistaiaamuna suojatielle, joka ylittää Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla.

Sateenkaaren väreillä kaupunki kertoo viestivänsä ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukevansa seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta. Aikaisemmin kaupunki on viestinyt vastaavalla tavalla liputtamalla sateenkaarilipulla ja valaisemalla Kirjastosillan sateenkaaren värein mm. Pride-viikon aikana. Tänä vuonna kaupunki nosti sateenkaarilipun salkoon myös 17.5., joka on kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä (IDAHOBIT).

Aloitteen suojatien maalaamisesta on tehnyt Turun Kaupunginteatteri. Dramaturgi Satu Rasila sanoo, että sateenkaaren väreihin liittyvä viesti sopii hyvin kaupunginteatterin arvoihin.

– Turun Kaupunginteatteri kunnioittaa ja arvostaa ihmisyyttä sen kaikessa moninaisuudessa. Kaikenlainen keskenään erilainen ihmisyys on upea ja juhlimisen arvoinen asia, ja sen kauniina symbolina sateenkaarisuojatie toimii. Sateenkaarisuojatie teatterin edessä viestii sitä, että kaupunginteatterin katsomoon ovat kaikki tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat.

Sateenkaarisuojatie on kansainvälinen ilmiö, joka nyt Turun kautta näyttää rantautuvan myös Suomeen. Eniten sateenkaarisuojateitä on pohjoisamerikkalaisissa kaupungeissa. Euroopassa hollantilainen Almere maalasi vuonna 2019 ensimmäisen pysyvän transsukupuolisen valko-pinkki-sinisen suojatien.

Suojatien maalaamisesta ja kunnossapidosta vastaa Turun Kaupunginteatteri. Turun kaupungin tiedotteen mukaan suojatietä koskevat jatkossakin samat liikennesäännöt kuin aikaisemmin. Vaikka ajoratamerkintä onkin hieman totutusta poikkeava, suojatie on kuitenkin merkitty liikennemerkillä.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa