Kotimaa Rikos

Turun marokkolaisterroristi asui Saksassa laittomasti usealla identiteetillä

Kuva Laurent G. / L’essentiel - lehti

Turussa kaksi ihmistä veitsellä tappanut ja kahdeksaa haavoittanut marokkolainen oli tuttu myös Hampurin, Dortmundin ja Neussin viranomaisille.

Suomesta turvapaikkaa hakenut marokkolainen, 18-vuotiaaksi ikänsä ilmoittanut Abderrahman Mechkah asui useita kuukausia Saksassa, ja oli sielläkin viranomaisten kanssa tekemisissä, kirjoittaa saksalainen Stern.

Uutistoimisto DPA:n tietojen mukaan marokkolaismies oli otettu Ala-Saksissa kiinni tunnistusta varten marraskuussa 2015, mutta sormenjälkiä ei tuolloin otettu. Marokkolaismies saapui Suomeen huhtikuussa 2016 ja haki turvapaikkaa.

Mies käytti Saksassa oleskellessaan useaa identiteettiä, ja Dortmundin ulkomaalaisviranomaiset luokittelivat hänet huhtikuussa 2016 ”tunnistamattomaksi”. Hampurissa mies joutui viranomaisten kanssa tekemisiin laittoman maassaolon vuoksi. Neussissa hän joutui syytetyksi ruumiinvamman aiheuttamisesta. Liittovaltion sisäministeriön mukaan marokkolainen ei jättänyt turvapaikkahakemusta Saksaan.

Ainakin kaksi neljästä muusta Turussa pidätetystä on myös oleskellut Saksassa. Toinen on majailut Hampurissa ja Göttingenissä ja  ollut epäiltynä laittomasta maassaolosta sekä omaisuusrikoksesta. Kyseinen mies käytti viittä identiteettiä. Toinen mies on ollut pidätettynä Osnabrückissa. Hampurissa häntä on epäilty varkauksista.

Suomen poliisi olettaa Turun iskulla olevan terroristisen motiivin ja uskoo, että marokkolaismies valikoi uhreiksi naisia. Tekijä on sairaalahoidossa pidätettynä poliisin ammuttua häntä alavartaloon pidätystilanteessa. Muut neljä miestä ovat myös edelleen pidätettyinä.

  • 186
    Shares