Eurooppa

Turvallisuuspoliisin tarkkailema islamisti omisti aseita vuosien ajan – takavarikoitiin vasta kun kärysi ratista

Ase on samanlainen kuin islamistin omistama Steyr Scout 308.

Ruotsin turvallisuuspoliisin vuodesta 2011 saakka tarkkailema islamisti on omistanut aseita. Vasta viime vuonna, kun mies jäi kiinni rattijupumuksesta, hänen aseensa takavarikoitiin.

Islamisti kuului ISIS-terroristi Mirsad Bektasevic lähipiiriin, joka tuomittiin jo vuonna 2005 terroriteon valmistelusta, mutta joka tuomiosta huolimatta sai Ruotsin kansalaisuuden. Islamistilla on myös ollut yhteyksiä ISIS-terroristi Mikael Skråmoon, joka vei vaimonsa ja lapsensa Syyriaan islamilaiseen valtioon.

Terrorismintutkija Magnus Ranstorp on hieman ihmeissään viranomaisten ”myöhäisestä heräämisestä”.

– Hän on hengaillut melko kovien tyyppien kanssa Ruotsissa. Hengailu sellaisten tyyppien kanssa ja aseiden omistaminen samaan aikaan ei oikein rimmaa, Ranstorp toteaa.

Mies, josta Expressen käyttää nimitystä ”göteborgilainen”, on kuvaillut al-Qaida -terroristi Anwar al Awlakia ”muslimisankariksi”. ”Göteborgilainen” myös ylisti ISIS-järjestöä, kun terroristijärjestö valtasi Mosulin Irakissa.

Mies pyrki vartijan tehtäviin vuonna 2016 mutta ei tullut valituksi. Islamisti kuitenkin valitti valinnasta hallinto-oikeuteen. Soveltuvuudelleen vartijan tehtäviin mies nosti esille metsästysaseiden omistamisen. Hallinto-oikeus ei muuttanut valintaa, mutta aseet mies sai pitää.

Helmikuussa 2020 poliisi pysäytti islamistin auton Göteborgissa. Miehen todettiin olevan alkoholin ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Poliisin raportin mukaan mies ”polttaa kannabista yhtä usein kuin muut juovat kahvia”.

Pidätyksestä kului vielä kolme kuukautta ennen kuin poliisi takavarikoi miehen aseet ja ampumatarvikkeet. Sen sijaan, että islamisti olisi säilyttänyt aseitaan lain vaatimassa asekaapissa, kaksi asetta, kivääri ja haulikko, löytyi pesuhuoneesta ja ampumatarvikkeita ullakolta. Asekaappi oli toisessa osoitteessa Göteborgissa.

Islamisti aikoo vielä hankkia aseet takaisin.

– Voin hakea niiden palauttamista hieman myöhemmin. Kirjoitan jotain, vaikka että metsästän kovasti, islamisti kertoo.

Lähde Expressen.

  • 268
    Shares