Eurooppa Rikos

Turvapaikanhakija puukotti Itävallassa – tappoi ja haavoitti

Kuvituskuva. Kuva Jürgen Lehman / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Afganistanista kotoisin oleva turvapaikanhakija puukotti maanantaina itävaltalaisessa turvapaikkakeskuksessa virkailijaa sekä pakotielle osunutta maanviljelijää. Virkailija haavoittui hengenvaarallisesti, maanviljelijä menehtyi vammoihinsa. Mies pääsi pakenemaan, mutta hänet saatiin myöhemmin kiinni.

Tapaus sattui Linzin seudulla Wullowitzissa, Ylä-Itävallassa lähellä Tšekin rajaa. Puukottaja, 33-vuotias afgaani hyökkäsi vastaanottokeskuksessa virkailijan (32) kimppuun ja pakeni paikalta polkupyörällä. Havaitessaan lähistöllä maatalossa henkilöauton hyökkäsi hän autossa istuneen maanviljelijän (63) kimppuun puukottaen tämän hengiltä.

Mies jatkoi pakomatkaansa anastetulla Citroenillä. Poliisi käynnisti suuretsinnän alueella, joka rajautuu Tshekin tasavaltaan. Käytössä oli myös helikopteri. Viranomaiset julkistivat epäillyn valokuvan. Viranomaiset saivat yleisövihjeitä poliisiasemille sekä hätänumeroon. Muutaman tunnin kuluttua mies oli tavoitettu Linzin seudulla.

Epäilty ei tiettävästi asunut vastaanottokeskuksessa. Teon motiivi ei toistaiseksi ole tiedossa. Itse keskuksessa muut turvapaikanhakijat olivat koettaneet pidätellä häntä, mutta mies oli rimpuillut irti ja käynyt virkailijan kimppuun teräaseella. Kolme muuta haavoittui.

Epäilty saapui salakuljetettuna Itävaltaan heinäkuussa 2015. Saapumispäivänä hän ilmoittautui turvapaikanhakijaksi. Saatuaan kielteisen päätöksen hän jätti valituksen, jonka käsittely on yhä kesken.

Mies on muslimi, mutta ei liene radikalisoitunut

Miehen tiedettiin olevan vakaumuksellinen muslimi, mutta ei pidetty radikalisoituneena. Hänestä oli aiemmin tehty kaksi poliisi-ilmoitusta. Mies osallistui kansankorkeakoulussa riitaan ja tappeluun muslimien alkoholinkäytöstä. Hän loukkaantui tuolloin itsekin.

Toisessa tapauksessa afgaani oli syyllistynyt vahingontekoon tultuaan hylätyksi autokoulun ajokokeessa. Hänen sanotaan yleensä kieltäytyneen viranomaisten osoittamasta avusta. Syyskuussa hän osallistui jonkin aikaa väkivaltaterapiaan. Viime keväänä hän oli joutunut poistumaan asunnostaan kahdeksi viikoksi pahoinpideltyään vaimoaan.

Ylä-Itävallan FPÖ:n puheenjohtaja Manfred Haimbuchner on vaatinut osavaltion turvallisuusneuvostoa koolle keskustelemaan turvallisuuden parantamisesta sekä veitsihyökkäysten estämisestä.

Lähteet Die Presse, Kurier

  • 1.2K
    Shares