Kotimaa

Turvapaikanhakijat yrittävät ajo-oikeutta Suomesta väärennetyillä ajokorteilla – kortteja tulostetaan jopa mustesuihkuprinttereillä

Kuva Needpix.

Kolmansista maista saapuneet turvapaikanhakijat yrittävät monin keinoin saada ajo-oikeuden Suomessa suorittamatta ajo-opetusta. Joskus vilppi havaitaan liikennevalvonnassa.

Ilmoitettu kotimaa vaikuttaa siihen, onko turvapaikanhakijan ajokortti voimassa ulkomailla.

Syyrialaisten ja iranilaisten ajokortti kelpaa Suomessa, mutta irakilaisten ei, sillä Irak ei ole Geneven ja Wienin sopimusten kymmenien sopimusmaiden joukossa. Siksi irakilaiset periaatteessa joutuisivat Suomessa autokouluun halutessaan ajokortin.

Syyrialaiset ajokortit vaikuttavatkin olevan suosittuja turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Vuonna 2016 Järvenpäässä asunut syyrialainen pariskunta tuomittiin väärennettyjen ajokorttien hankkimisesta turvapaikanhakijoina Suomeen tulleille henkilöille. Syyrialaispariskunta tilasi väärennettyjä ajokortteja Turkissa asuvan ystävänsä välityksellä. Pariskunta ei kuitenkaan koskaan saanut lähetystä, koska tulli pysäytti sen. Poliisi arvioi motiiviksi ajo-oikeuden saamisen Suomessa. Poliisin mielestä ajokorttien tilaajat eivät välttämättä olisi pyrkineet Suomessa vain esiintymään syyrialaisina tai ylipäätänsä muina henkilöinä kuin he ovat.

Vuonna 2017 etelämaalaismiehen ajokortti todettiin Trafissa väärennökseksi. Mies oli yrittänyt vaihtaa tekaistua syyrialaista ajokorttia suomalaiseen, mutta viranomaiset totesivat, että ajokortti oli tulostettu mustesuihkutulostimella eikä siinä ollut minkäänlaisia aitousmerkintöjä. Mies väitti, että hän oli käynyt uusimassa syyrialaisen ajokortin Turkissa mutta joutunut siellä huijauksen kohteeksi. Koska mies oli täysin luku- ja kirjoitustaidoton, etelämaalaiselle luettu syyte väärennyksestä hylättiin.

Alkuvuodesta 2018 toinen etelämaalaismies jäi Kuopiossa kiinni väärennetystä syyrialaisesta ajokortista. Myös tässä tapauksessa tekaistua ajokorttia oltiin vaihtamassa suomalaiseen, ja kortti oli tulostettu mustesuihkutulostimella. Mies väitti ajaneensa samalla kortilla Turkissa, Irakissa ja Marokossa eikä tiennyt sen olevan väärennös. Koska dokumentti oli jopa silmämääräisesti helppo todeta tekaistuksi, mies tuomittiin väärennyksestä sakkoihin.

Joskus irakilainen ajokortti vain yritetään vaihtaa suomalaiseen, vaikka entinen ajokortti olisikin väärennös.

Kesällä 2019 irakilaismies yritti Espoossa vaihtaa ajokorttinsa suomalaiseen. Mies toimitti hakemuksen yhteydessä Irakin ajokortin todisteena ajo-oikeudesta. Trafi huomasi, että ajokortti oli tekaistu ja tehty tulostamalla. Kortti fluoresoi kauttaaltaan ultraviolettivalossa, ja hologrammi oli vain epämääräinen tarra. Mies väitti, ettei tiennyt ajokortin olevan väärennetty. Hän oli oman kertomansa mukaan hankkinut kortin Irakissa ”epävirallisesti” lahjomalla erään tutun poliisissa työskentelevän henkilön. Vaikka ajokortti hankitaankin Irakissa epärehellisin keinoin, miehen mukaan sitä kuitenkin tulee pitää maan tavan mukaan virallisena asiakirjana. Miehelle määrättiin väärennyksestä sakkorangaistus.

Vilppi voi tulla ilmi myös ratsiassa.

Syksyllä 2019 irakilainen jäi kiinni liikennevalvonnassa Kotkassa. Henkilöllisyyden ja ajo-oikeuden osoittamiseksi esitetty ajokortti osoittautui tekaistuksi. Mies väitti saaneensa ajokortin Irakin viranomaisilta, ja jos Irakin viranomaiset olivat menetelleet virheellisesti, sitä ei voisi lukea irakilaismiehen syyksi Suomessa. Ajokortti oli kuitenkin kokonaan printterillä tulostettu eikä siinä ollut minkäänlaisia suojamerkintöjä. Irakilaismies tuomittiin väärennyksestä ja ajo-oikeudetta ajamisesta sakkoihin.

Lähteet Yle, Helsingin Uutiset sekä Lapin, Pohjois-Savon, Länsi-Uudenmaan ja Kymenlaakson käräjäoikeuksien tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest
9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

guide writing dissertation https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback

dissertation and writing https://help-with-dissertations.com/

trackback

online dissertation help uk https://buydissertationhelp.com/

trackback

2022 mlb draft bonus slots https://slotmachinegameinfo.com/

trackback

sims 4 counter slots aom https://beat-slot-machines.com/

trackback

gsn casino free slots https://slot-machine-sale.com/

trackback

super high limit slots https://slotmachinesforum.net/

trackback

vdeos of live slots https://2-free-slots.com/

trackback

3fibrous