Kotimaa Maahanmuutto

Turvapaikanhakijoiden haastavat palautukset ovat lisääntyneet

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
Poliisi kertoo tiedotteessaan, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät ole kovin halukkaita palaamaan kotimaahansa.

Poliisin tänä vuonna palauttamista noin 1 540 ulkomaalaisista henkilöistä lähes neljännes eli 350 on palautettu saattamalla. Saattamalla palautettujen suhteellinen määrä on lisääntynyt parin viime vuoden aikana.

Ennen vuotta 2015 saattamalla palautettujen määrä jäi vuosittain reilusti alle 20 prosentin.

Vuonna 2017 poliisi palautti kaikkiaan noin 2 600 palautuspäätöksen saanutta ulkomaalaista, joista saatettuna palautettiin noin 550.

Saatettuja palautuksia on lisännyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden lukumäärän lisääntyminen. Suomeen turvapaikanhakijoina alun perin tulleita palautetaan palautuspäätöksen perusteella sekä kotimaahan että toiseen EU-maahan niin sanotun Dublin-asetuksen nojalla.

– Kolme tai neljä vuotta sitten turvapaikanhakijana maahan tulleet kielteisen päätöksen saaneet eivät ole kovin halukkaita palaamaan kotimaahansa ja palautustilanteissa tämä näkyy yhä useammin palautuksen vastustuksena tai viranomaisten pakoiluna ennen palautusta, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo.

Heikinheimon mukaan valtaosa poliisin palautuksista tapahtuu kuitenkin edelleen valvottuna. Silloin poliisin tehtävänä varmistaa, että henkilö menee lentokoneeseen tai laivaan.

Haastavissa tapauksissa useita saattajia

Normaali poliisin saattopartio koostuu kahdesta saattajasta.

Saattoon päädytään yleensä palautettavan oman käytöksen tai palautettavan aiemmin tekemien rikosten tai muun turvallisuusuhan perusteella riippumatta siitä, onko palautettava tullut Suomeen alun perin turistina vai turvapaikanhakijana.

– Tänä päivänä yhä useammin poliisi joutuu asettamaan kolme tai jopa useampia saattajia yhtä palautettavaa kohden. Useampia saattajia tarvitaan, jos palautuskohde on kaukana tai jos palautettava on haastava, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta kertoo.

– Useampia saattajia tarvitaan usein silloin, kun palautettava on omalla käytöksellään tai aiemmilla teoillaan osoittanut olevansa riski lentoturvallisuudelle tai muiden matkustajien turvallisuudelle. Myös poliisin työturvallisuus on huomioitava saattajien määrää harkittaessa, Poutanen sanoo.

Palautuksia myös tilauslennoilla

Palautettavan käytöksen takia palautusta ei kuitenkaan jätetä toteuttamatta vaan se siirtyy. Jos palautusta ei voida tehdä normaalilla reittilennolla, poliisi voi varata tilauslentokoneen tai osallistua Euroopan raja- ja merivartiolaitoksen organisoimaan yhteiseurooppalaiseen tilauspalautuslentoon.

Poliisi on kirjannut kuluvana vuonna kolmisenkymmentä rikosilmoitusta poliisiin saattotehtävällä kohdistuneesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, virkamiehen vastustamisesta tai haitanteosta.

Täytäntöönpanokelpoisuus varmistetaan

Poliisi on ulkomaalaisten palautusasioissa täytäntöönpanoviranomainen. Poliisi toimeenpanee päätökset vasta sitten, kun ne ovat täytäntöönpanokelpoisia.

Poliisi varmistaa, että palautuspäätös on lain mukaan täytäntöönpanokelpoinen ennen sen toimeenpanoa.

– Ne, joilla ei ole lain mukaan oikeutta oleskella Suomessa, palautetaan. Tämä tehdään riippumatta siitä, minkä vuoksi palautuspäätöksen saanut on alun perin tullut Suomeen. Jos ilmenee peruste palautuksen keskeytykselle, poliisi keskeyttää palautuksen, poliisijohtaja Heikinheimo sanoo.

Peruste voi olla esimerkiksi korkeimman hallinto-oikeuden määräämä täytäntöönpanokielto.

Poliisi ohjaa vapaaehtoiseen paluun ohjelmaan

Ensisijainen palautusmuoto on aina vapaaehtoinen paluu ja avustettu vapaaehtoinen paluu, mikäli palautuspäätöksen saanut on siihen lain mukaan oikeutettu. Poliisi ohjaa palauspäätöksen saaneita vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, kun he ovat siihen oikeutettuja ja soveltuvia.

– Poliisi toivoo mahdollisimman monen palautuspäätöksen saaneen palaavan avustetun vapaaehtoisen paluun ohjelman puitteissa, sillä se on palautettavan henkilön kannalta monin tavoin joustavin ja edullisin vaihtoehto, Heikinheimo sanoo.

Riskihenkilöt priorisoidaan

Palautuspäätöksen saaneita palautetaan yleensä siinä järjestyksessä, kun palautuspäätöksiä tulee poliisille täytäntöönpantavaksi ja palautukseen liittyvät käytännön toimet saadaan järjestettyä.

Poliisihallitus on kuitenkin ohjannut poliisilaitoksia priorisoimaan palautusten täytäntöönpanossa niin sanottuja riskihenkilöitä.

Poutasen mukaan kiireellisesti palautetaan henkilöt, joista arvioidaan olevan vaaraa sisäiselle turvallisuudelle tai jotka tekevät täällä rikoksia.

– Aina poliisi ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan siihen, onnistuuko riskihenkilön palautus vai ei. Vastaanottavalla maalla on keskeinen rooli palautusten onnistumisessa, Poutanen sanoo.

  • 301
    Shares

Liity kannattajajäseneksi