Kotimaa Rikos

Turvapaikanhakijoiden kesäöinen kalareissu päätyi käräjille

Kuva Pixabay.

Oli heinäkuinen yö kesällä 2017. Mökkirannan hiljaisuus rikkoutui, kun tyhjänä olleen mökin rantaan saapui vene.

Veneessä oli kaksi ulkomaalaismiestä ja kolmas henkilö, jonka taustoista ei ole tietoa. Kolmikko ei kuitenkaan aavistanut, että maihinnousu tallentui valvontakameran videolle.

Kolmikko nousi mökkilaiturille ja alkoi tarkastamaan mökkiläisen kalanpyydyksiä. Aluksi vedestä nostettiin kaksi katiskaa. Sitten kalamiehet havaitsivat rannassa olleen lohisumpun, ja suuremman saaliin toivossa toinen ulkomaalaismies haki veneestä muovipussin saaliin kuljettamista varten.

Haaveet herkullisesta kala-ateriasta kuitenkin haihtuivat savuna ilmaan, sillä katiskat ja sumppu olivat tällä kertaa tyhjiä.

Savua haistoi aikanaan mökille saapunut kesäpaikan omistaja. Hän huomasi, että pyydykset oli koettu ja valvontakameran tallenteen perusteella osasi epäillä kalamiesten olevan läheisestä vastaanottokeskuksesta.

Turvapaikanhakijoiden kalareissu päätyi käräjille. Kahta tallenteelta tunnistettua miestä syytettiin kotirauhan rikkomisesta ja varkauden yrityksestä.

Miehet kiistivät syytteet. Yksi väitti, että hän ei ollut koskenut pyydyksiin. Toinen myönsi, että hän oli saattanut ”kokeilla jotain vedessä olevaa laitetta”.

Lisäksi miehet väittivät, että he eivät ulkomaalaisina tienneet, että laiturille nouseminen voisi olla rikos. Muovipussi oli mukana vain kalansyöttejä varten. Kalastusvälineitä miehillä ei tosin videolla näkynyt.

Käräjäoikeus katsoi, että valvontakameran video osoitti miesten nousseen oikeudettomasti yöaikaan laiturille, joka on kotirauhan suojaama paikka. Laiturin läheisyydessä olleet puutarhakalusteet ja mökin läheisyys puolsivat sitä, että epäselvyyttä maihinnousun oikeudettomuudesta ei voinut syntyä. Videotallenne myös osoitti selvästi miesten pyrkimyksen anastaa kaloja ja viedä ne pussissa pois.

Mökin omistajan mukaan pyydyksissä on viikoittain ollut kalaa, joten tyhjä kalareissu oli vain sattuman kauppaa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi onnettomat  kalamiehet kotirauhan rikkomisesta ja varkauden yrityksestä 35 päiväsakkoon, mistä miesten tuloilla kertyy maksettavaa 210 euroa kalamiestä kohden.

Kalamiehet joutuvat myös korvaamaan mökin omistajalle vastaanottokeskuksessa käynnin aiheuttamista matkakuluista ja ansionmenetyksestä yhteensä 98 euroa.

Kalamiesten oikeudenkäyntikulut 1388 euroa jäävät valtion vahingoksi.

Lähde Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomio.

  • 255
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset