Kotimaa Rikos

Turvapaikanhakijoiden suorittamien seksuaalirikosten uhreista puolet alaikäisiä

Kuva Wikimedia Commons / Santeri Viinamäki / CC BY-SA 4.0.
Poliisiammattikoulun tänään julkaistusta turvapaikanhakijoiden rikollisuutta vuonna 2016 käsittelevästä tutkimuksesta käy ilmi, että turvapaikanhakijoiden seksuaalirikosten uhreista noin puolet oli alaikäisiä.

Turvapaikanhakijan suorittaman seksuaalirikoksen uhri oli useimmiten naispuolinen suomalainen henkilö. Alle 18-vuotiaiden osuus uhreista oli lähes puolet, 46 prosenttia. Seksuaalirikoksia ovat muun muassa seksuaalinen ahdistelu, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus. Suomalaisiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt tapahtuivat useimmiten julkisella paikalla.

Teini-ikäisiin kohdistuneissa seksuaalirikosepäilyissä tuli esille tapauksia, joissa uhri oli aikaisemmin lähestynyt tekijää pyytämällä tätä ostamaan esimerkiksi savukkeita, koska uhri ei ikänsä puolesta voinut niitä itse ostaa. Epäilty seksuaalirikos on seurannut tapauksen jälkeen.

Täysi-ikäisiin suomalaisiin kohdistuneet rikosepäilyt sen sijaan tapahtuivat “yllättäen ilman aiempaa kommunikointia”. Paikka oli useimmiten julkinen ulkoalue tai anniskeluravintola.

Suomalaisiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa oli mukana muun muassa seuraavia tapauksia:

  • Irakilainen mies suutelee erittäin päihtynyttä suomalaisnaista viikonloppuyönä ulkoalueella kaupungin keskustassa naisen ja tämän vähemmän päihtyneen ystävän estelyistä huolimatta. Irakilaismiehen seurassa olevat miehet estävät naisen ystävää puuttumasta tilanteeseen.
  • Kaksi irakilaismiestä ahdistelee kahta nuorta suomalaisnaista yökerhon tanssilattialla. Naisten mentyä vessaan miehet seuraavat heitä samaan koppiin ja toinen miehistä raiskaa toisen naisista toisen miehen estäessä kumpaakaan naista poistumasta.
  • Äiti ilmoittaa alaikäisen tyttärensä olleen sukupuoliyhteydessä aikuisen miespuolisen turvapaikanhakijan kanssa. Vastaanottokeskuksen työntekijä on myös kuullut muilta asukkailta, että näin olisi ollut. Mies kiistää asian.

Koko tutkimukseen turvapaikanhakijoiden rikollisuudesta päätyi 1 052 rikoksesta epäiltyä turvapaikanhakijaa. Heistä 95 prosenttia oli miehiä, hieman yli puolet korkeintaan 25-vuotiaita. Epäillyistä 62 prosenttia oli Irakin kansalaisia.

Polamk: Poliisin tietoon tullut turvapaikanhakijoihin liittyvä rikollisuus 2016

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset