Kolumnit

Turvapaikka

Kuva CENTCOMM / public domain

Suomen ulkomaalaislain mukaan tilapäinen turvapaikka myönnetään ihmisille, jotka jättävät turvapaikkamenettelyssä viranomaisten käsiteltäväksi turvapaikkahakemuksen, jonka johdosta kyseisen henkilön tilanne, eli käytännössä turvapaikan saantia koskevat edellytykset, arvioidaan puolueettomasti.

Ulkomaalaislain kansainvälistä suojelua koskevan 6. luvun 87. pykälässä lausutaan seuraavaa:

    ”Maassa oleskelevalle ulkomaalaiselle annetaan turvapaikka, jos hän oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella sen johdosta, että hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa siellä vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, ja jos hän pelkonsa vuoksi on haluton turvautumaan sanotun maan suojeluun.”

Irakin valtio julisti joulukuun alussa koko maan olevan usean vuoden piinan jälkeen vapaa ISIS-äärijärjestön hirmuhallinnosta. Runsaslukuinen joukko syntyperäisiä irakilaisia on paluumuuttanut takaisin kotiseuduilleen jälleenrakentamaan maata, kuten asiaan kriisin hellitettyä kuuluu.

Mosulissa kristitytkin saivat viettää joulua vapaammin kuin pitkään aikaan.

Näin ollen jokaisen irakilaiselle myönnetyn turvapaikan voimassaolo-oikeus Suomessa on rauennut.

Maahanmuuttoviraston aikanaan teettämän ja Afganistanin sekä Somalian ohella Irakia koskeneen turvallisuusarvioinnin paikkansapitävyys kyseenalaistettiin. Tällä kertaa tilannekatsauksen lähteenä on Irakin valtio sekä asevoimat, eikä suomalainen viranomaiselin.

Suomeen saapuneiden irakilaisten turvapaikanhakijoiden maassaolo-oikeuden jatkaminen ei siis nykytilanteessa ole perusteltua muutoin kuin hyväksymällä paremman elintason tavoittelu osaksi globaalia siirtolaisliikennettä.

Tämä ei kuitenkaan ole linjassa nykyisen ulkomaalaislain kanssa, kuten saimme yllä lukea.

Näin ollen on loogista, että Maahanmuuttovirasto alkaa keskittää entistä enemmän resursseja irakilaisten turvapaikanhakijoiden hallittuun palauttamiseen takaisin kotimaahansa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa