Eurooppa Maahanmuutto

Turvapaikkapolitiikan tase miinuksella – Härjedalen tutkii maahanmuuton kustannukset

Kuva Catasa / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jämtlannissa sijaitseva Härjedalenin kunta aikoo selvittää turvapaikanhakijoiden kunnalle aiheuttamat kustannukset.

Yksittäisen kunnanvaltuutetun aloite hyväksyttiin keskustapuolueen, sosialidemokraattien ja kokoomuksen hallitseman Härjedalenin kunnanvaltuustossa yksimielisesti, kertoo Nyheter Idag. Aihe on koko Ruotsissa jatkuvan väittelyn kohteena.

Turvapaikanhakijoiden kunnalle aiheuttamat kustannukset nousivat puheenaiheeksi käsiteltäessä tuoreinta osavuosikatsausta, jossa turvapaikkapolitiikan taloudellinen tase oli vahvasti miinuksella. Pelkästään yksin saapuvien alaikäisten kustannuksiin oli varattu 900 000 kruunua. Kunta maksaa vuokraa tyhjillään olevasta vastaanottokodista.

Enimmillään kunnalla oli kuusi tällaista ensikotia, joissa yksintulleet alaikäiset asuivat. Kunnan omistama asuntoyhtiö vuokrasi 50 muuta asuntoa Maahanmuuttovirastolle, jolla oli oma toimisto kunnan keskuksessa Svegissä. Ruotsin valtio velvoitti kuntia maaliskuusta 2016 alkaen ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

Turvapaikanhakijoista ei pikavoittoja kunnalle

Tähän asti ovat valtaa pitävän kunnanhallituksen poliitikot vakuuttaneet, että turvapaikanhakijat tuovat kunnalle nettohyötyä eikä rasitetta. Raporttien mukaan tilanne on toinen, johtuen muun muassa tulijoiden matalasta koulutustasosta.

Aloitteen tehnyt Olle Larsson edustaa pienpuoluetta nimeltä Landsbygdspartiet. Kunta on Sodankylän kokoinen eli esimerkiksi Uudenmaan maakuntaa suurempi, mutta asukkaita on ainoastaan 10 000.

Kunta ja samanniminen historiallinen maakunta sijaitsevat Ruotsin länsirajalla Hudiksvallin korkeudella. Östersundin kunta ja Åren hiihtokeskus sijaitsevat kunnan pohjoispuolella.

  • 181
    Shares

Liity kannattajajäseneksi