Kotimaa

Työntekijämäärä putosi elokuussa lähes seitsemän prosenttia

Kuva Pixabay.

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä elokuussa lähes seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lasku on tasoittunut, mutta työntekijämäärä on selvästi matalammalla tasolla kuin ennen korona-aikaa.

Ilmarisen suhdanneindeksin mukaan työntekijämäärä laski elokuussa noin seitsemän prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Kevään jälkeen tuli kesällä varovainen mutta selkeä muutos kohti parempaa. Elokuussa nousuvauhti tasaantui ja on yhä selvästi korona-aikaa alhaisemmalla tasolla, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Vatasen mukaan näkymä loppuvuoteen on sumea.

– Toistaiseksi yritykset ovat pärjänneet moneen muuhun maahan verrattuna hyvin. On kuitenkin huomioitava Suomen teollisuuden jälkisyklinen luonne ja riippuvaisuus ulkomaisen teollisuuden toipumisesta. Suomi kokee usein talouden kolaukset pienellä viiveellä, tutkija toteaa.

Tilastokeskuksen viimeisimmän heinäkuun tilaston mukaan teollisuuden uudet tilaukset laskivat 28,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

– Toistaiseksi teollisuuden yrityksissä työntekijämäärät eivät ole laskeneet yhtä paljon kuin joillain muilla toimialoilla. Jos uudet tilaukset jatkavat laskua, niin ennen pitkää se vaikuttaa myös teollisuusyritysten työntekijämääriin, Vatanen arvioi.

Elokuun tarkastelussa ei yksikään suhdanneindeksin toimialoista ollut plussan puolella. Majoitus- ja ravitsemusalalla laskua kertyi 17 prosenttia. Suunta on hieman parempaan päin, sillä kesäkuussa laskua oli 58 prosenttia ja heinäkuussa 24 prosenttia.

Vähiten laskua työntekijämäärissä oli teollisuudessa (noin neljä prosenttia) ja tietotekniikka- ja viestintäalalla (noin 0,3 prosenttia).

Työntekijämäärät laskivat suhteellisen tasaisesti koko Suomessa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa