Kolumnit

Työttömien kuritukselle ei näy loppua

© Janne J. M. Muhonen

Kun on kyse työttömien työnhakijoiden nöyryyttämisestä ja kyykyttämisestä, ei Suomen nykyistä porvarihallitusta pidättele mikään. Meneillään on Suomen historian suurin työ- ja elinkeinopoliittinen mullistus, jota jälkipolvet eivät tule suinkaan muistelemaan hyvällä – puhumattakaan meistä aikalaisista. Ensimmäisessä vaiheessa työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli viime vuonna aktiiviseen työnhakuun liittyviä muutoksia osana kasvupalvelu-uudistusta ja TE-toimistojen tehtävien siirtämistä maakunnille.

Vuoden alusta voimaan astuneen työttömyysturvan aktiivimallin johdosta työttömien työnhakijoiden tulee täyden korvauksen saadakseen suorittaa 65 vrk tarkastelujakson aikana kalenteriviikkoa kohden 18 tuntia mitä tahansa työtä, saada yritystoiminnalla korvausta vastaava rahamäärä tai tuhlata aikaansa osallistumalla joutavanpäiväisille kursseille. Mikäli nämä tavoitteet eivät täyty, leikataan työttömyyskorvauksesta 4,65 %, eli käytännössä ihmistä rangaistaan siitä hyvästä, että hän on työtön.

Kyseisen uudistuksen todellisista taloudellisista sekä ennen kaikkea sosiaalisista seurauksista ei ole harmainta aavistustakaan. Silti lausuntokierrokselle lähetettiin vuoden 2019 alusta lähtien voimaan astuvaksi kaavailtu toinen kyykytyskeino, aktiivinen työnhaun malli, joka velvoittaisi työtöntä hakemaan töitä 12 viikon tarkastelujaksolla kerran viikossa tai muuten langetetaan kuudenkymmenen (60) päivän korvaukseton määräaika. Jälleen rangaistus työttömyydestä.

Kuten yleisessä tiedossa on, ei kummassakaan hienossa ”aktiivisuuteen kannustavassa mallissa” oteta lainkaan huomioon paikallisia eroja työvoiman tarjonnan suhteen. Tämä ei ole sinänsä minkään valtakunnan ihme, koska olisi mahdotonta seurata paikkakuntakohtaisesti sekä reaaliaikaisesti esimerkiksi sitä, että tarkastelujakson aikana laadittavaksi vaadittujen työpaikkahakemusten määrä olisi aina oikeassa suhteessa hakijan kotiseudulla tarjolla oleviin työpaikkoihin.

Muistettava nimittäin on, että mallissa edellytetään työn hakemista sellaiselta alalta, johon hakijalla on joko koulutuksen tai työkokemuksen tuomaa osaamista. Toisin sanoen 60-vuotiaan ja parituhathenkisessä maalaispitäjässä asuvan työttömän suurtalouskokin on turhaa hakea terveyskeskuslääkärin tai kunnansihteerin sijaisuutta. Luultavasti pelkästään tällaisen yrittämisestä tultaisiin rankaisemaan, mieluiten karenssilla.

Oma hienoutensa on kaiken ”aktiivisen kannustamisen” asianmukainen raportointi, valvonta ja seuranta. Millainen määrä TE-toimistojen virkamiehiä vaaditaankaan tutkimaan ja todentamaan, että jokainen 60-vuotias työtön suurtalouskokki raportoi hakeneensa kiltisti vain niitä paikallisen peruskoulun keittäjän tai parin työmaaruokalan omistavan yrityksen pöperönpyörittäjän paikkoja, joita ei kuitenkaan tule saamaan, koska kyseiset tehtävät ovat jo täytettyjä?

Eiköhän virkamies rankaise karenssilla myös siinä tapauksessa, että 12 viikon tarkastelujaksolla väkipakolla laadituista työhakemuksista leijonanosa on osoitettu jatkuvasti samoihin paikkoihin, eli ovat keskenään identtisiä. Miten haet mitään muita edes teoriassa saavutettavissa olevia työpaikkoja, kun niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa? Uuden aktiivimallin vaatima massiivinen byrokratiakoneisto ei taatusti tule halvaksi.

Hallituksen todellisuudentaju häilyy jossain Ruokolahden leijonaan uskovien kylähullujen tasolla. Pääministerikin julistaa milloin mitäkin ihmettä, jonka totuuspohjan laita on niin ja näin, kuin paraskin evankelista.

Kokoomuselitisti Juhana Vartiainen tarjosi tähän ilmiselvään kohtaanto-ongelmaan ratkaisun, jota ounastelin jo edellisessä aihetta koskeneessa kirjoituksessani: velvollisuuden vaihtaa asuinsijaa. Suurtalouskokki muuttakoon siis asumaan jonnekin toiselle paikkakunnalle paitsi palkattomien töiden perässä myös siksi, että siellä saa naputella (turhia) työhakemuksia 12 viikon tarkastelujakson aikana useampaan kuin kahteen eri paikkaan. Pysyvätpähän työttömien sormet vetreinä, jos ei muuta.

Käsittämätöntä on, että hallitus kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) suulla tiedostaa ongelman olemassaolon, muttei ottanut sitä millään tapaa huomioon työttömyysturvan aktiivimallia sorvatessaan. On varma juttu, ettei se tule ottamaan näitä työvoiman tarjontaa koskevia huimia paikallisia eroja huomioon myöskään aktiivisessa työnhaun mallissa. Siten, että meno säilyisi pienillä paikkakunnilla asuvien työttömien osalta edes jollain tapaa oikeudenmukaisena.

Keskustan prioriteetteihin on aina kuulunut koko Suomen pitäminen asuttuna, mutta niin vain taipuu senkin selkäranka, kun kokoomusvetoinen talouseliitti puhuu. Saahan kepukin tässä nykyhallituksen suuressa lehmänkaupassa läpi kaipaamansa maakuntauudistuksen, joten jotkut vanhat ja vähemmän tärkeät periaatteet joutavatkin kauppatavaraksi. Siniset puolestaan kantavat vastuuta painamalla äänestysnappia niin kuin isot pojat käskevät.

Näin ne mittavat uudistukset vain etenevät, kun kansa on typerrytetty keskittämään mielenkiintonsa tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden sijaan turhaan materialismiin, tosi-tv- ja muuhun roskaviihteeseen, sosiaaliseen mediaan ja muoti-, lifestyle- sekä sisustusvinkkeihin. Yhtäkkiä itse kukin on kilometritehtaalla luu kourassa ja pohtii otsasuonet kipunoiden, että miten tässä nyt näin pääsi käymään.

Eikö meitä suomalaisia pitänyt olla siunattu satumaisen hyvällä herraonnella ja vastuuntuntoisilla päättäjillä, jotka varjelisivat meitä kaikelta sellaiselta nöyryyttämiseltä, epäoikeudenmukaisuudelta ja kaltoinkohtelulta, jollaista olemme vanhastaan saaneet lukea tapahtuvan vain jossain kaukomailla?

Sitä sietääkin todella siinä vaiheessa miettiä ja muistella omaa äänestyskäyttäytymistään vaaleissa, eli tätä nykyä yhä useammissa tapauksissa sitä, ettei vaivautunut äänestämään lainkaan.

Sen näköinen on valtiovalta kuin on sen äänestänyt kansakin. Siitä ei pääse mihinkään.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa