Eurooppa Rikos

Tytär meni naimisiin ilman isän lupaa, aviomies yritettiin tappaa – ”Älä edes ajattele että olemme Norjassa, olemme irakilaisia”

Kuva Carsten R D / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Norjassa Akershusin läänissä sijaitsevassa Rykkinnin kaupungissa käytiin elokuun lopussa oikeutta irakilaismiestä ja tämän poikaa vastaan. Irakilaiskaksikko oli yrittänyt tappaa miehen, joka oli mennyt naimisiin perheen tyttären kanssa – ilman isänsä lupaa. Oikeudenkäynti kesti neljä päivää, ja nyt oikeus on langettanut kaksikolle tuomiot.

Oikeus katsoi, että irakilaiskaksikolla oli vakaa aikomus tappaa uhrinsa, joka oli mennyt naimisiin ilman tyttären isän suostumusta. Juuri ennen tapon yritystä käytiin naimisiin menneen miehen veljen kanssa seuraava keskustelu.

– Veljesi sieppasi tyttäremme.

– Ei, he menivät naimisiin.

– Tapan sinut ja veljesi ja isäsi Irakissa. Äläkä edes ajattele, että olemme Norjassa – olemme irakilaisia.

Säilyi elossa sattumalta

Oikeuden mukaan kaksikolla oli vakaa aikomus tappaa, ja uhri säilyi hengissä vain sattumalta. Irakilaispoika ei tiennyt, kuinka mukana ollut sähköshokkilaitetta käytetään. Jos käyttö olisi selvinnyt, uhri olisi luultavasti päässyt hengestään.

Vaikka perheen isä olikin päätekijä hyökkäyksessä ja todistajien mukaan käytteli veistä, poika piteli uhria ja hakkasi tätä. Tästä syystä oikeus katsoi molemmat yhtä syyllisiksi.

Verikosto

Oikeus edelleen totesi, että ankaraa rangaistusta puoltaa hyökkäyksen motiivi – isä ja poika uskoivat tytön valinneen väärän aviomiehen. Hyökkäys johtui siten eri kastiin tai kulttuuriin kuulumisesta. Oikeus myös muistutti, että verikosto on tyypillistä kunniaa loukanneen perheenjäseniin kohdistuvissa hyökkäyksissä.

Irakilaismiehille langetettiin syyttäjä Børge Enoksenin vaatima 7 vuoden vankeusrangaistus.

Lähde Human Rights Service.

  • 359
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset