Eurooppa

Uimaopetus auttaa pakolaisnaisia toipumaan Välimeren ylityksen aiheuttamista traumoista

Kuva Shutterstock.

Italiassa sukelluskeskus auttaa pakolaisia unohtamaan traumaattiset kokemukset Välimeren ylityksen aikana antamalla sukellus- ja uimaopetusta. Uimaopetuksen terapeuttinen vaikutus on havaittu myös Saksassa, missä eläkkeellä oleva entinen sosiaalityöntekijä opettaa Välimerellä traumatisoituneita pakolaisnaisia uimaan.

Eläkkeellä oleva sosiaalityöntekijä Marianne Ermann uskoo, että uimaan oppiminen saattaa olla parantava ja eheyttävä kokemus Välimeren ylityksen aikana traumatisoituneille pakolaisnaisille. Ermannin projekti toimii Hersbruckissa Baijerissa, ja jokainen sunnuntaiaamu hän kokoaa ”Terapeuttista uintia pakolaisnaisille” -nimisen ryhmänsä paikallisessa uimahallissa.

– Vesi kohottaa ruumista ja sielua, Ermann toteaa. Toiminta pakolaisten parissa ei ole pian 80-vuotiaalle Ermannille uutta: entinen sosiaalityöntekijä on autellut pakolaisia jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Ermannin ”Terapeuttista uintia pakolaisnaisille” -projektin tarkoituksena on auttaa pakolaisnaisia unohtamaan traumaattiset kokemukset Pohjois-Afrikasta Eurooppaan suuntautuneen Välimeren ylityksen aikana . Ermann on opettanut jo 40 pakolaisnaista uimaan. Jotkut naisista eivät ole koskaan aiemmin uineet, sillä heidän kotimaissaan naiset eivät saa julkisesti mennä veteen.

Joskus uimaopetuksen aikana pakolaisnainen muistaa yhtäkkiä Välimerellä saamansa traumat.

– Silloin kokoonnumme yhteen ja teemme hengitysharjoituksia, Ermann kertoo.

Kun kurssille tulee uusia pakolaisnaisia, Ermann selittää heille, kuinka pukukaappeja käytetään ja mitä sisäänpääsyä varten annetulla muovikortilla tehdään. Monet naisista eivät puhu saksaa, joten esimerkiksi WC:n löytäminen on joskus hieman hankalaa.

  • 1.8K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi