Eurooppa Koti ja perhe Politiikka Tiede ja teknologia Uutiset

Ukraina: Kaatuneet isäksi kuoleman jälkeen

Kuvituskuva, CC0.

Ukrainassa hyväksytty laki tekee siittiöitten ja munasolujen säilömisestä maksutonta Venäjää vastaan taisteleville sotilaille. Laki myös sallii kaatuneitten sotilaitten tulla isiksi tai äideiksi kuolemansa jälkeen. Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan, laki teki siemennesteen pakastamisesta maksutonta sotilaille, mutta ei sallinut keinohedelmöitystä ja raskauden aikaansaamista kuolleitten siittiöillä ja munasoluilla. Klinikat ovat tähän saakka joutuneet tuhoamaan luovutetut siittiöt ja munasolut luovuttajan kuoltua.

Keinohedelmöitystä annetaan myös eläville sotilaille ja heidän puolisoilleen. Ukrainalainen sotilas Oleksandr ja Iryna ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta, ja yrittäneet saada lapsen. Oleksandrin lyhyet lomat eivät kuitenkaaan sattuneet yhteen Irynan ovulaation kanssa.

”Puolestatoista vuodesta olemme asuneet yhdessä yhteensä neljä kuukautta”, Iryna kertoo päätöksestä hankkia lapsi keinohedelmöityksellä.

Pari päätti turvautua keinohedelmöitykseen Oleksandrin haavoituttua päähän. Oleksandr haluaa palata rintamalle mahdollisimman pian, ja haluaa jättää jotain jälkeensä, mikäli hän kaatuisi.

”Onhan se tärkeää, jatkaa sukua”, hän sanoo. ”Antaa jotain itsestään seuraavalle sukupolvelle. Jättää osa itsestään jäljelle, kukaan ei voi sanoa mitä huomenna tapahtuu”, Oleksandr lisää.

Oleksandr ja Iryna ovat käyneet keinohedelmöityksen läpi, ja odottavat merkkejä mahdollisesta raskaudesta.

Lähde SVT

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ruoste Iskee

Toisten on vaikea lisääntyä elossaan ja toiset lisääntyy kuollessaan. Toisessa noista, viiraa kyllä pahasti päättäjien pääkopissa.

Uusimmat uutiset