Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous Uutiset

Ukraina: Työelämän lait sopeutetaan sotatilaan

Kuva: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti elokuussa 2022 kiistellyn lain, joka lakkautti työehtosopimukset 70% Ukrainan työntekijöistä. Työntekijät joutuvat itse sopimaan työehdoista työnantajan kanssa.  Laki mahdollistaa myös irtisanomiset ilman laissa määriteltyä perustetta.

Lain oli tarkoitus olla voimassa pysyvästi, mutta kotimaisen ja ulkomaisen vastustuksen vuoksi lakia muutettiin, ja se on voimassa vain sotatilan aikana.

Nyt Zelenskyin hallitus aikoo rajoittaa työntekijöitten lakko-oikeutta. Lakiesitystä on kritisoitu myös kansainvälisesti .

Uusi laki voimaan tullessaan rajoittaa lakkojen keston yhteen tuntiin, ja antaa työnantajalle rajoittamattoman oikeuden korvauksiin lakon aiheuttamista vahingoista. Korvausvelvollisia olisivat ammattiosaston johtajat.

Lakko voidaan lain mukaan määritellä laittomaksi, jos se rikkoo omistusoikeutta. Myös neuvostoajalta periytyvää ammattayhdistysten omaisuutta on ehdotettu takavarikoitavaksi.

Lakkoja pyritään esitetyllä lailla rajoittamaan, mutta toisaalta työnantajan oikeutta lakonkaltaiseen työsulkuun laajennetaan.

Euroopan Unioni edellyttää Ukrainalta EU-direktiivien mukaista sosiaalipoliittista ja työterveyslainsäädäntöä ennen Ukrainan jäsenyyttä Euroopan Unionissa. Lainsäädännön tulisi tukea kaksi- ja kolmikantaista päätöksen tekoa työehdoista sekä työmarkkinaosapuolia.

Ukrainan lakiesitykset haittaavat maan pääsyä Euroopan Unionin jäseneksi.

Lähde Tekijä-lehti

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos oikein muistan pieniviiksinen korpraali lakkautti myöskin lakkoilun hiukan samoista syistä. Sitten hän harppasi Puolaan kertoakseen sikäläisille että lakko on laiton rajan sillä puolella ja siitä se alkoi.

Uusimmat uutiset