Eurooppa Politiikka

Ukrainan ja Venäjän kaasusopimus syntymässä

Kuva Pixabay.

Ukraina ja Venäjä ovat EU:n välittämissä neuvotteluissa päässeet eilen yhteiseen näkemykseen uudesta maakaasusopimuksesta. Kysymyksessä on ollut sopiminen sekä kaasun kauttakulusta Eurooppaan että Ukrainan ja Venäjän keskinäisen kaupan palauttamisesta.

Ratkaisun muotoon vaikuttaa tiettävästi, että Ukraina tahtoo itsenäisemmän roolin kaasun edelleentoimittajana. Syksyn mittaan Ukraina on viestittänyt EU-säädösten edellyttävän tiettyä kauppatavan muutosta. Venäjä on ilmoittanut asiasta olevan mahdollista sopia. Sopimuspaketissa maat normalisoivat myös keskinäisen kaasukaupan. Tulehtuneina vuosina Ukraina osti alunperin Venäjän Eurooppaan toimittamaa maakaasua ns. paluukaasuna. Kuluvan vuoden lopussa päättyy voimassa ollut sopimus toimituksista Ukrainan kautta.

Euroopan komission energiaunionin varapuheenjohtaja, slovakialainen Maros Sefcovic kertoi osaltaan Berliinin kokouksen tuloksista. Ukrainan energia- ja ympäristö Oleksij Orzhel vahvisti osaltaan uutistiedot. Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak vahvistaa niinikään saavutetun neuvottelutuloksen ja toivoo lopullisen sopimuksen syntyä pikaisesti.

Ratkaisu osoittaa kummankin maan ja kummankin kaasuyhtiön tahtoa sopia kestävästi uuden tilanteen pelisäännöistä. Venäjä ja Gazprom on tyytyväinen varmasta menekistä ja myös keskinäisen kaupan palaamisesta päiväjärjestykseen. Ukraina ja Naftogaz on tyytyväinen ollessaan yhä kauttakulkukaasun toimittaja – nyt suuremmassa roolissa – mutta myös saadessaan Euroopan jälleenrakennuspankin yhä jatkuvan takauksen suorista kaasuostoistaan.

Vuosia kestänyt epänormaali tilanne näyttää menevän ohitse. Samalla on huomioitu uusi tilanne, joka turvaa venäläisen talousintressin ja ukrainalaisen vaikutusintressin ja hallinnan Euroopalle keskeisessä energiavirrassa. Taloudelliset intressit sitovat osapuolet yhteen. Aiemmin Venäjä maksoi kauttakulusta korvausta Ukrainalle, nyt kyseessä ovat liiketoimet uuden kauppatavan muodossa.

Sopimus tarvitsee molempien maiden poliittisen johdon hyväksymisen. Presidentti Putin on tänään esittänyt eräitä huomautuksia uuden sopimuksen reunaehdoista. Venäjä tahtoo jatkaa toimituksia Eurooppaan myös Ukrainan kautta. Eilen hän vihjaisi Venäjän olevan halukas sopimaan Ukrainan kanssa myös aiemman sopimusriidan. Kaiken lisäksi hän lupasi huomattavia, jopa 25 prosentin alennuksia keskinäisessä kaupassa. Tänään osapuolet jatkavat kahdenvälisiä neuvotteluja Minskissä. Venäjän puolelta mukana on mm. Gazpromin pääjohtaja Aleksei Miller.

Sopimuksen merkitystä ja saavutettua yhteisymmärrystä korostaa, että tänään sekä ukrainalainen media että Tass uutisoivat tänään neuvottelutahoihin viitaten sopimuspakettiin kuuluvan myös Putinin väläyttämän Tukholman ratkaisun, joka määräsi Venäjän maksamaan Ukrainalle 3 miljardin dollaria aiemmista sopimusriidoista. Venäjä ei ollut hyväksynyt tuomiota ja oli valittanut siitä. Nyt osapuolten yhteiset intressit johtanevat pöydän puhdistamiseen aiempien vuosien sitkeistä erimielisyyksistä.

Lähteet Interfax (1, 2), Tass(1, 2, 3, 4)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit