Eurooppa

Ukrainan tilanne – Zelenski johtaa orkesteria

Kuva PublicDomainPictures.net

Ukrainen presidentti Volodimir Zelenski tapasi sunnuntaina aselepolinjan tuntumassa Majorsken raja-asemalla Itä-Ukrainassa hallintonsa, ministeriöiden, asevoimien, rajavartiolaitoksen sekä maansa kolmikantaisen neuvotteluryhmän ja ETYJ:n edustajia.

Zelenski kertoi tapaamisen osanottajien keskustelleen viime joulukuun huippukokouksen eli Normandian nelikon tuolloin hahmotteleman Ukrainan rauhantien toteutuksesta ja sen esteistä. Nyt jo kaksi kuukautta vallinnut, keskinäisesti hyvin pitänyt aselepo on välttämätön edellytys jatkolle.

Zelenski kiitti Ukrainan armeijan ja sotilaiden panosta aselevon toteutuksessa. Rauha Donbassin alueella on tullut mahdolliseksi. Ukrainan armeijan komentaja Ruslan Homtshak sanoi 27. heinäkuuta sovitun aselevon pitäneen hyvin; huolimatta yksittäisistä ammuskeluista on syytä uskoa, että se pitää edelleenkin, sanoi hän.

ETYJ:n edustaja sanoi erilaisten välikohtausten ja ammuskelun vähentyneen radikaalisti. Aselevon alkamisen jälkeen oli rekisteröidyn viiden viikon aikana kirjattu 1050 keskinäistä tapausta, kun edeltävänä viitenä viikkona niitä oli yli 18 000. Ainoastaan yksi siviili oli haavoittunut – sekin aselevon ensi päivänä.

Neuvottelussa todettiin jo vuosi sitten sovittujen miinoitusten raivauksen edelleen jatkuneen. On myös poistettu vedensaantiin ja kaasunkäyttöön kohdistuneita miinoituksia. Sekä sotavarustusten että sotajoukkojen etäännyttämistä on jatkettu. Lähiaikoina avattaneen lisää rajanylityspaikkoja.

Zelenskin johtamassa tapaamisessa olivat läsnä armeijan komentaja Homtshakin ohella mm. kansallisen turvallisuusneuvoston varapäällikkö, puolustusministeri, tiedustelupäällikkö, rajavartiolaitoksen päällikkö, itäisen Ukrainan rauhanneuvottelijoita sekä ETYJ:n edustajia.

Laajasta rauhantahdosta huolimatta Ukrainan sisällä vallitsee erilaisia näkemyksiä sovinnon ehdoista Venäjän kanssa. Kiihtymystä on aiheuttanut ns. kolmikantaryhmän ukrainalaisen valtuuskunnan uuden varapuheenjohtajan, Neuvosto-Ukrainan viimeisen ja uuden Ukrainan ensimmäisen pääministerin Vitold Fokinin lausunto.

Hän sanoi, etteivät Ukraina ja Venäjä ole olleet sodassa. Jälkimmäinen on myös pysyttäytynyt Minskin sopimuksessa. Fokin puolusti yleistä armahdusta kaikille sotilaallisiin toimiin osallistuneille, muutoin sopu ei ole pysyvä. Hän myös arvosteli aiempaa presidenttiä Petro Poroshenkoa kyvyttömyydestä selvittää kriisiä, koska päähuomion vei oman edun tavoittelu.

Ukrainan parlamentissa Radassa Fokinia on jo vaadittu erotettavaksi Ukrainan valtuuskunnasta. Fokin ja hänen aikalaisensa, entinen neuvostoajan viimeinen ja uuden Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtshuk nimitettiin muutama viikko sitten kyseiseen valtuuskuntaan Zelenskin määräyksestä.

Presidentti Zelenskin ”Kansan palvelijat” -puolueen parlamenttiryhmä vierailee lähipäivinä Donbassissa, aivan demarkaatiolinjan tuntumassa, on puolueen ryhmäjohtaja David Arahamia ilmoittanut.

Todelliseen rauhantekoon ainakin Itä-Ukrainassa vievä tie on hidas kulkea. Luvassa oleva neljän vallan eli Normandia-ryhmän huippukokous odottaa ratkaisevia askeleita kolmikantaisesta Ukrainan, Venäjän ja ETYJ:n ryhmästä, joka painii näennäisen pienten mutta käytännössä vaikeimpien kysymysten ratkaisusta.

Venäjä toivoo odotetun huippukokouksen osallistujamaiden neuvonantajien kokoukselle aikataulua, kunhan asiat on voitu sopia varsinaisten asianomaisten yhteisymmärryksellä. Ranskalla ja Saksalla tuskin on mitään sitä vastaan.

Lähteet Interfax (1, 2, 3, 4), Tass.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit