Kotimaa Maahanmuutto Muu maailma

Ukrainasta paenneet hakevat tilapäistä suojelua – ensimmäiset päätökset tehty

Kuva: Silta22, Facebook

Venäjän hyökkäyksen jälkeen 2 395 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa. Torstaina 10.3 648 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta. Valtaosa heistä haki tilapäistä suojelua.

– Ukrainasta paennut reilusti yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vaikka vain pieni osa Ukrainasta paenneista on tullut Suomeen, kansainvälistä suojelua hakevien ukrainalaisten määrä Suomessakin on ollut selvässä kasvussa tällä viikolla, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijaan.

Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta. Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan. Keskiviikosta 8.3. alkaen suurin osa kansainvälistä suojelua hakeneista ukrainalaisista on hakenut tilapäistä suojelua ja ensimmäiset päätökset on jo tehty. Tilapäiseen suojeluun kuuluu oikeus työskennellä ja opiskella, kun lupa on myönnetty.

Myös turvapaikkaa jo hakeneet ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua. Turvapaikkahakemuksen käsittely keskeytetään siksi ajaksi, kun oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Vastaanottopaikkojen määrää on lisätty

Maahanmuuttovirasto on lisännyt vastaanottokeskuksissa käytössä olevien majoituspaikkojen määrää. Vastaanottopaikkojen määrän lisäämisellä varaudutaan Ukrainasta paenneiden majoitustarpeen kasvuun Suomessa.

Majoituspaikkojen määrää on nostettu noin kahdella tuhannella jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Uusia vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusyksikköjä ei ole toistaiseksi perustettu.

Suomessa on eri puolella maata 27 vastaanottokeskusta, joista 7 on alaikäisyksiköitä. Vastaanottokeskuksissa on paikkamäärän noston jälkeen tällä hetkellä vapaana noin 1 500 paikkaa.

Kuten turvapaikanhakijoilla, tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja heillä on oikeus muihin vastaanottopalveluihin. Vastaanottokeskuksen asiakkaat voivat halutessaan järjestää majoituksensa itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Myös he saavat vastaanoton muut palvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut ja tarvittaessa vastaanottoraha, vastaanottokeskuksen järjestämänä.

Ukrainasta paenneiden määrän kasvuun on varauduttu

Maahanmuuttovirasto seuraa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tiiviisti muuttoliikennettä Suomen rajoilla ja Euroopassa. Vastaanottokeskukset ovat tarvittaessa varautuneet ottamaan käyttöön nykyistä enemmän lisäpaikkoja, jos Ukrainasta paenneiden määrä Suomessa kasvaa.

– On tärkeää, että vapaaehtoisia kuljetuksia järjestävät tekevät ennakkoilmoituksen Maahanmuuttovirastolle, jotta viranomaiset voivat ennakkoon varautua majoitustarpeeseen ja ihmisten tuen tarpeeseen, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Maahanmuuttovirasto on varautunut sopimaan uusien vastaanottokeskusten perustamisesta kuntien, järjestöjen ja yritysten kanssa, jos tilanne sitä edellyttää. Useat kunnat ovat myös varautumissuunnitelmissaan varautuneet tilanteisiin, jossa tarve olisi ottaa nopeasti käyttöön tiloja.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Valtion vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Lisäksi vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Minervan Pöllö

Ei kauaa mennyt kun somali otti esiin rasismikortin, eli aikoo saada {ja todennäköisesti myös saa} pysyvän oleskeluluvan Suomessa, joka johtaa myös kansalaisuuden saamiseen. Koska hän on ollut täällä jo seitsemän vuotta ja koko ajan saanut kielteisiä päätöksiä, johon on varmasti täysin laillinen syy. Somalit lomailevat kotimaassaan, oleskelevat siellä pitkiä aikoja ja siellä myös asuu vakituisesti Suomesta turvapaikan saaneita suomalaisen sosiaaliturvan kustannuksella. Suomen kansalaisena heillä on tietenkin oikeus asua missä tahansa, mutta miksi me annamme Somaliasta tulleille turvapaikkoja edelleen? Ei voi välttyä ajatukselta, että somalit eivät hae turvapaikkaa Suomesta siitä syystä, joksi se Geneven pakolaissopimus on määrännyt. sama koskee myös afgaaneja, joita suurin kustannuksin jopa operaatioon osallistuneiden henkien menetyksen kustannuksella haettiin kotimaastaan. Somalit ovat asuneet Suomessa jo kolmannesvuosisadan heidän kotoutumisensa (olen aina ihmetellyt tämän käsitteen luojan mielikuvituksen puutetta) on epäonnistunut heidän oman asenteensa vuoksi täydellisesti. Kotiutumisessa sen sijaan ei ole ollut mitään vaikeuksia. Heidän edesottamuksistaan tässä yhteiskunnassa ei ole kaikilta osin positiivista sanomista, koska se on tabu. Mutta on niitä sivuttu Ruotsin suunnalta (MOT: 07.03.2022 Lähiö lain ulkopuolella). Ukrainasta tulleille on samanlainen kulttuuritausta kuin suomalaisilla, eikö myönteinen reaktio (tämä on ensi reaktio, millaista on suhtautuminen sitten jos heitä tulee puolimiljoonaa tai jopa enemmän)ole luonnollinen reaktio ihmisten suhtautumiseen heihin? Mitään tekemistä tässä ei ole rasismilla, eikä ihmisoikeuksilla. Ukrainalaiset lähtevät pakoon lähimpään turvalliseen maahan, somalit ja afgaanit (esimerkkeinä) kulkevat läpi turvallisten maiden tuhansien kilometrien takaa, eikö se aiheuta kysymyksiä heidän todellisesta hädästään. Jos otetaan esille syrjintä, ihmisoikeudet, ihonväri ja uskonto, (joka implisiittisesti kulki mukana), joihin tässä on viitattu, niin käsittääkseni tähän asti lähes kaikki turvapaikanhakijat ja pakolaisstatuksen saaneet ovat tulleet islamilaisesta maailmasta. Onko tämä johtanut käsitykseen, että he ovat etusijalla? Ei pidä ohittaa myöskään vuoden 2015 ”turvapaikkavirtaa”, joka koostui pelkästään nuorista miehistä, jotka tulivat islamilaisista maista (joiden tausta jäi heidän oman sanansa varaan) jos se (ja etenkin valitettavan suuren osan heistä tekemät rikokset), eivät luo ennakkoluuloja pakolaisuutta kohtaan, niin en ymmärrä mikä voisi luoda.  Eli: ”Kukaan ei ole toivottanut minua tervetulleeksi”,(kuten somalimies sanoi YLEN uutisissa) jos tuo lause muutetaan kysymysmuotoon ja sitä tarkemmin pohditaan, niin se sisältää myös vastauksen.

 

 

ike

Pisti myös minulla pahasti silmään kun satuin katsomaan. Oli aika ylimielinen kommentti nuorelta mieheltä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Lieväasteinen

YLE taas vääristää ja väärentää. 13.3. klo 18 uutislähetys. Muut tp-hakijat loukkaantuvat, että ukrainalaisille myönnetään oleskekuluvat niin nopeasti. Jonkin somalin mielestä vain sen takia, että ukrainalaiset ovat valkoisia ja eurooppalaisia. Tyyppi on suorastaan vahingoniloinen, että nyt valkoiset eurooppalaisetkin ymmärtävät, mikä on sota. (Samasta twittasi mm. Nasima Razmyar.) YLE ei tietenkään mainitse ent. Jugoslavian sotia. Psykologin ja jonkin viranomaisen mukaan loukkaannukset ja vaatimukset ovat oikeutettuja. Narratiivina on see, että kaikille muillekin pitää myöntää turvapaikat ja oleskeluluvat yhtä nopeasti kuin ukrainalaisille. On mainittu EU-direktiivi tilapäisestä suojelusta. Ei sanottu sanaakaan, että ko. direktiivi koskee vain Euroopan maiden kansalaisia. Ei sanaakaan mainittu siitä, että ukrainalaisten oleskeluluvat ovat tilapäisiä ja ukrainalaisten on palattava kotimaahansa kun tilanne rauhoittuu. Ällöttää tuo suvakkipropaganda ja -logiikka: miljoonat muut koko maailmasta tervetuloa äkkiä Suomeen, koska ukrainalaisetkin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
unto

Pakolaissopimukset on tehty juuri tällaiseen tilanteeseen WW2:n jälkeen. Ei siirtolaisille.

unto

”Ukrainasta paenneet hakevat tilapäistä suojelua”. Eivät siis iänkaikkista sossutukielämää kuten muut (salskeat bodari-) pakolaiset.

juha II

Aivan kaikki saavat kiittää tästä Yhdysvaltoja ja nyt olevista tulokkaista EU:ta ja siellä tepastelivasta helmikanoista, jotka haluavat levittäytyä kevytmielisen uhmakkaasti urallille saakka.
Yhdysvallat ja presidentti Barak Obama, joka heti kättelyssä Nobelin Rauhanpalkinnon ja aloitti sen pokatessaan kokonaiset seitsemän sotaa (kaikki laittomia), joista saamme kiittää v. 2015 pakolaiskriisistä, jolloin Eurooppaan rantautui ”sotalapsia”! Joista olemme saaneet kiittää joka päivä rikollisuuden lisääntymisestä ja taloudellisesta rasituksesta suomalaisille veronmaksajille.

Ukrainan pakolaiset tulevat lisäämään meidän itsekkäiden suomalaisten taakkaa yhä enemmän siitä huolimatta, että he ovat ”pörröisempiä” kuin lähi-itäläiset ja afrikkalaiset lyhytpinnaiset sotakuntoiset miehen köriläät. Toki on myönnettävä, että vm. on ollut joillekin suurta ”iloa” ja hoiva viettiä.

Lisäksi EU jälleen kyhää ”sota-pakettia”, joka maksaa Suomelle miljardeja euroja. Pakotteet tulevat jäytämään tavallisia suomalaisia ilman minkäänlaisia subvensioita verojen tai kuluttajahintojen suhteen, sillä lännen hallitukset ovelasti syyttävät korkeista hinnoista ja pulasta. Ketäpä muuta kuin Putinia!

Ilkka Forsten

Kerrankin voin sanoa että terve tuloa. Nyt on kyse pakolaisista eikä elintasosurffareista. En ole koskaan ollut sitä vastaan etteikö oikeasti apua tarvitsevia tulisi noteerata, mutta kun maailman huithapelit läpsyttelee iphonet kourassa Tornion kautta Suomeen, loppuu ymmärrys.

John Quiman

Suvakin mielestä ne ovat ihan samalla tavalla hädänalaisia.

Vaikea ymmärtää suvakkia, mutta kuinkas suvakki ei tule ajatelleeksi, että miksi heidän on pitänyt koko ajan valehdella lemmikkiensä asioista ja käytöksestä koko ajan?

Terttu

Suvakkiakka ajattelee vain alapäällään.

ike

Jos ei olisi otettu noita elintasopakolaisia olisi aivan toinen taloudellinen tilanne auttaa noita todellisia pakolaisia. Tuo ei vihervasemmistolle mene perille koska heidän on erittäin vaikea erottaa todellisuutta ideologisesta riippuvuudesta.

juu

Siihen itärajaan olisi hyvä jo panostaa, ja tietysti lainsäädäntöön jos siinä on puutteita.
Nyt kun tulee niitä oikeita pakolaisia, mutta kohta voi venäjä lähettää niitä syyriassa sotineita jihadisteja joita siellä venäjän joukoissa jo kuulemma 15 000 sotii.

Pajuu
ike

Katsoitko kyselytuntia minkälainen änkyttäminen tuli ministereiden taholta kun kysyttiin voidaanko turvapaikahakijoiden vastaanottaminen edes väliaikaisesti keskeyttää. Tuli kaikenlaista sekoilua että kyllä raja voidaan sulkea. Kuitenkin lopulta myönnettiin että turvapaikkahakemuksien vastaanottoa ei voida keskeyttää edes hybriditilanteessa. Sitten tivattiin että ollaanko tekemästä lainsäädäntöä tähän, niin ei. Kyllä on arka aihe kun ei voida rehellisesti puhua vaan täytyy kaikenlaista puupua ja valhetta suoltaa.