Kotimaa Politiikka

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Niikko: Trumpin päätös antaa ISIS-järjestölle uuden mahdollisuuden

ISIS:n lippu. Kuva Wikimedia Commons.

Valkoinen talo raportoi maanantaina, että Yhdysvaltain joukot vetäytyvät Pohjois-Syyriasta, ja että Turkki aikoo aloittaa sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Turkin tavoitteena on ajaa kurdijoukot pois rajaseudulta. Turkki pyrkii muodostamaan puskurivyöhykkeen, jolle se palauttaisi Turkkiin paenneita syyrialaispakolaisia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että Yhdysvallat ei aio puolustaa kurdijoukkoja. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mielestä päätös joukkojen vetämisestä on suuri uhka koko Euroopan turvallisuudelle ja antaa ISIS:lle uuden mahdollisuuden voimistua alueella.

Kurdien johtamat Syyrian demokraattiset joukot eli SDF-joukot ovat johtaneet taistelua ISIS:ä vastaan Syyriassa neljä vuotta. Tähän asti Yhdysvallat on tukenut kurdijoukkoja. Vielä tammikuussa presidentti Trump uhkasi Turkkia taloudellisilla pakotteilla, jos Turkki hyökkää kurdijoukkoja vastaan Syyriassa.

– Kurdijoukot ovat olleet ratkaisevassa asemassa Isisin kukistamisessa. Päätös hylätä kurdit ja jättää heidät kuolemaan on kunniaton ja tuomittava teko, eikä ihme, että kurdit kokevatkin tulleensa nyt hylätyiksi, toteaa Niikko.

Niikon mukaan yhdysvaltalaisjoukkojen vetäytyminen rajalta voi johtaa totaaliseen katastrofiin. Riskinä on, että joukkoja ei riitä vankiloiden tai al-Holin valvontaan, jos heidän on keskityttävä rajojen puolustamiseen.

Niikko epäilee, että Turkin siirto liittyy maan sisäiseen politiikkaan – Erdoğanin AK-puolue luulee vahvistavansa sotaoperaatiolla valtaansa Turkissa. Sotaoperaatio on myös uhka Euroopalle, jos ISIS:n toiminta laajenee uudestaan ja vankileirit päätyvät heidän hallintaansa.

Niikko toivoo, että EU:ssa tilanteeseen reagoitaisi viipymättä.

– YK:n turvallisuusneuvostossa tulisi saada päätös kansainvälisen puskurivyöhykkeen luomisesta Syyrian ja Turkin rajalle kurdien suojaksi. Kurdit ovat auttaneet kaikkia Euroopan maita taistellessaan ISIS:ä  vastaan. Me emme voi hylätä heitä nyt. On moraalinen velvollisuutemme auttaa, toteaa Niikko.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa