Kotimaa Politiikka

Ulkoasianvaliokunta vaatii ulkoministeri Haavistolta pikaisesti selvitystä konsulikyytipuheista

Pekka Haavisto. Kuva Touko Sipiläinen.

Erinäisten lähteiden mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto on yrittänyt taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirien lapset Suomeen konsulikyydillä. Samaan aikaan ulkoministeriössä olisi ollut kehitteillä Operaatio Korpi -nimellä kulkeva projekti, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa al-Holin pakolaisleirissä olevat suomalaislapset Suomeen ilman äitejään.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko on yllättynyt kuulemastaan.

– Jos tämä pitää paikkansa, on Haavisto jättänyt kertomatta tästä ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle. Myös konsulipäällikkö Tuomisen mahdollinen painostaminen kuulostaa huolestuttavalta ja olisi voinut johtaa virkamiesvastuun vaarantumiseen, sanoo Niikko.

Niikko toteaa, että jo pelkkä suunnitelma tuoda lapset Suomeen konsulikyydillä rikkoo lakia ja kansainvälisiä sopimuksia. Niikko myös painottaa, että konsulilain mukaan lapsia ei voi erottaa äideistään, vaan myös kaikki äidit olisi tullut kotiuttaa samassa yhteydessä.

-ISIS-äitien tuominen Suomeen olisi suuri turvallisuusuhka huomauttaa Niikko.

Vielä kesäkuussa pääministeri Rinne linjasi, että hallitus ei hae ISIS-vaimoja ja -lapsia Suomeen eikä harkitse evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat konsulilainsäädäntöön.

Se, mitä ulkoasiainvaliokunnalle on kerrottu ISIS-lasten kotouttamisen osalta, on nyt suuressa ristiriidassa mediassa esille tulleiden seikkojen kanssa. Ulkoasianvaliokunnalle ei ole kerrottu mahdollisista ISIS-lasten kotiuttamistoimista.

Niikko kertoo, että ulkoasianvaliokunta haluaa kuulla ulkoministeriltä pikaisesti tarkan selvityksen asiasta. Ulkoministeri Haavisto on pyydetty kuultavaksi valiokuntaan huomenna.

– Tällainen toiminta ei herätä kovinkaan hyvää luottamusta ajatellen valiokunnan ja ulkoministerin välistä yhteistyötä, toteaa Niikko.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit